:

600 milliós befektetést kapott a magyar csapat, hogy a fekvőtámaszozó disznók tovább fejlődhessenek

600 milliós befektetést kapott a magyar csapat, hogy a fekvőtámaszozó disznók tovább fejlődhessenek

A magyar metaverzum második befektetési körét a világ legnagyobb ágazati tőkealapja vezeti, de Pistyur Vera és Fehér Gyula cége, az Oktogon Ventures is kivette a részét a finanszírozásból.

1,4 millió dolláros, közel 600 millió forintos befektetést kapott az AEY Metaverse Guild (AMG), a magyar fejlesztésű play-to-earn metaverzum. Az újabb, immár második befektetési kört a világ legnagyobb play-to-earn kockázati tőkeapalapja, a Yield Guild Games (YGG) vezeti, amely egy Közép-Európára vonatkozó, kizárólagos partnerségi megállapodást is kötött a magyar csapattal.

Napi címlap Knittel Martin 8 perc olvasás
Fekvőtámaszozó digitális disznókkal pénzt keresni – ezt ígéri a magyar kriptostartup, százmilliós befektetést kaptak
Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Egy klubban az Airbnb-vel és a Reddittel a magyar sikercég, a Bitrise
Üzlet Topolay Gábor 8 perc olvasás
600 milliós befektetést kapott a magyar csapat, hogy a fekvőtámaszozó disznók tovább fejlődhessenek

Fekvőtámaszozó digitális disznókkal pénzt keresni – így írtunk márciusban az AEY Metaverse Guildről annak apropóján, hogy első, 310 ezer dolláros (akkori árfolyamon 105 millió forintos) befektetési kört zártak. Az első kört az Oktogon Ventures, Pistyur Vera és Fehér Gyula kockázati tőkealapja vezette.

Mi történt azóta?

Azóta a metaverzum szépen nő, a közösség létszáma elérte a 17 ezer főt, amelyből 1800 aktívan játszik is, már 34 játék elérhető a platformon, köztük kezdenek befutni AAA-kategóriás, a legnagyobb stúdiók játékai is. Engelhardt Márk, a metaverzum társalapítója kérdésünkre azt mondta: év végéig még 1,6 millió dollárnyi finanszírozást akarnak behúzni, amiben az YGG partnersége nagy segítségre van. „A következő időszakban jó pár amerikai tőkealappal tárgyalunk majd. Az YGG társalapítói angyalbefektetők voltak az AMG-ben, onnan az ismeretség, úgy tűnik, nagyon bíznak bennünk.”

„Én is szoktam játszani, tisztességes nerd vagyok” – mondja Fehér Gyula, az Oktogon Ventures társalapítója, amikor felhívom kérdezősködni. Igaz, Gyula még nem vetette bele magát az AMG játékaiba, bár az egyik slágerterméket, az Axie Infinityt már kipróbálta. Az NFT alapú játékban a főszereplőket, az Axie-kat kell nevelgetni és fejleszteni, amivel gyakorlatilag pénzt lehet keresni.

„Azt hiszem, ki tudnám úgy gyúrni a kis Axie-mat, hogy nagy élményt adjon a játék, de annyi időm nincs rá. Szerencsére másoknak van.”

Az Oktogon Ventures újabb 250 ezer dollárral, mai árfolyamon 86 millió forinttal szállt be a cégbe. Gyula az okokról úgy fogalmaz: látják, mennyire nehéz terep a blockchain-szektor, az AMG-csapat pedig kifejezetten jól halad a fejlesztésekkel, nagyon gyorsan növelik a közösséget, nagyon dinamikusan emelik be az új játékokat, és a hivatásos játékosok, a scholarok rendszere is tetszetős. „A csapat tervei kifejezetten előre mutatóak. Az YGG-vel való kizárólagos együttműködés pedig nagyon ígéretes, közép-európai a régióból kevesen tudták volna tető alá hozni.”

Azt Gyula is elismeri, hogy a platform fejlődéséhez nagyban hozzájárulna, ha a makrokörnyezet is támogatná azt. Az üzletember ezzel a Bitcoin alacsony, 20 ezer dollár körül oldalazó árfolyamára, valamint az ezt kiváltó amerikai inflációs mutatóra, és az emelkedő hozamkörnyezetre gondolt. „Medvepiac van, és az is lesz egy darabig” – így Gyula.

„De a 2008-09-es startupok évfolyama nagyon erős volt. Azok a cégek, amelyek válságban születnek és túlélik azt, nagyon ellenállóvá válnak.”

Az YGG és az Oktogon mellett beszállt még a második körbe az edtech-et, fintech-et és szoftverfejlesztést finanszírozó Infinty Ventures, a főleg fintech-cégeket kereső Sandor Capital Master Fund, a blockchain nagyágyú, a Crypto.com, valamint az AMG kizárólagos üzletfejlesztési partnerei lettek a régióban a két ismert hálózatüzemeltető Polygon Studios és a Solana.

Márk és Ádám a bitcoin atyja, Satoshi Nakamotó óbudai szobra mellett. Forrás: Sebestyén László

Mi az az AMG és a play-to-earn?

Az AEY Metaverse Guildet (vagy röviden AMG-t) Engelhardt Márk és Balogh Ádám alapította – még csak tavaly, szóval a cég rendkívül friss, és máris közel 2 millió dollárnyi befektetésnél járnak. Nem ez Márk és Ádám első startupja: a Fridait 2018-ban alapították, a hangvezérléssel működő videójáték-asszisztensre azonban nem volt erős piaci kereslet, így inkább a metaverzum és a kripto felé mozdultak.

Az AEY Metaverse Guild társalapítója, Engelhardt Márk meghívott vendégként részt vesz a Forbes Tech Summit metaverzumokról szóló szekciójában, november 11-én, a CEU épületében

Az AMG a play-to-earn (P2E, durván magyarítva játssz-hogy-keress) modellt követi a kriptogaming világában. A play-to-earn az NFT-kre, a nem helyettesíthető tokenere épül (non-fungible token) – a lényeg, ahogy Ádámék mondják, hogy a részvételhez a játékosoknak NFT-ket kell vásárolni, amik az ahhoz szükséges erőforrásokat (karaktereket, eszközöket, vagy „fekvőtámaszozó digitális malacokat”,) reprezentálják. Az NFT-kkel való játék közben pedig kriptovalutát – sokszor a játékok saját valutáját – kapják azok, akik jól teljesítenek, amit pénzre is válthatnak. Erre az alap gondolatra épül a klánökoszisztéma, ami már az internetes játékok hajnalán ismert fogalommá vált.

A klánok, azaz guildek a már létező vagy fejlesztésben lévő játékok NFT-jét vásárolják, ezeket pedig a klántagoknak adják, hogy játszhassanak. Ennek köszönhetően egy játékosnak sem kell (sokszor nagyobb mennyiségű, akár több száz, több ezer eurónyi) pénzt befektetnie ahhoz, hogy részt vehessen a legújabb őrületben. A játék után járó bevételeket a hónap végén megosztják a klántagokkal, akiket scholaroknak hívnak.

The post 600 milliós befektetést kapott a magyar csapat, hogy a fekvőtámaszozó disznók tovább fejlődhessenek appeared first on Forbes.hu.