:

Fontos határidő jár le éjfélkor, minden háztartást érint

Akinek most jut eszébe: van még néhány óra online kitölteni a KSH népszavazási kérdőívét. Október 16-án éjfélkor véget ér a népszámlálás online önkitöltési szakasza, október 17-től már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a kérdőívet.

Október 17. és november 20. között keresik fel a számlálóbiztosok azokat, akik online nem szolgáltattak adatot.

Még mindig nincs késő az online kitöltéshez, de lehetőleg ne halogassuk az utolsó pillanatig, írta a forbes.hu-nak is eljuttatott közleményében a KSH. Akiknek nincs internethozzáférésük, térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket, illetve kérhetjük családtagjaink, barátaink segítségét is – hívta fel a figyelmet online sajtótájékoztatóján Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az adatok szerint jó néhány háztartásban ugyan elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet. Fontos, hogy ezeket a kérdőíveket se felejtsék el,

töltsék ki és küldjék be vasárnap éjfélig. A rendszer folyamatosan, napi 24 órában működik és fogadja a kérdőíveket. Sokan élnek is a lehetőséggel, hogy akár éjjel is megválaszolhatják a kérdéseket.  

Két kérdőív van

A népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként egy személyi kérdőívet kell kitölteni.Lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén lévő minden lakásról, az üresen álló ingatlanokról is, de üdülők esetében csak azokról, amelyek lakottak. Ha valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a népszámlálás oldalán.Személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik egy évnél rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább három hónapja Magyarországon élnek.

A legaktívabb megye

A népszámlálás október elsejei indulása óta október 14. péntek reggel 7 óráig

2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe,

közölte a KSH. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet.

A megyék közül

Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (48,8 százalék), a második Pest megye (47,0 szálalék), a harmadik helyen Fejér megye (46,1 százalék) áll. A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50,0 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 46,9 százalék. A fővárosi kerületek közül a 17. (56,3 százalék), a 16. (54,4 százalék), és a 4. kerület (53,9 százalék) áll az első három helyen.

A kérdőív online kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. A népszámlálási kérdőív online kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérőlevélben szerepel. Ha valaki nem találja ezt a kódot, akkor a népszámlálás honlapján keresztül tud újat igényelni

Ez lesz az utolsó klasszikus népszámlálás

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

The post Fontos határidő jár le éjfélkor, minden háztartást érint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés