:

Ez lesz az új Harry Potter?

Ez lesz az új Harry Potter?

Minden idők egyik legnézettebb sorozatának köszönheti kirobbanó népszerűségét a Dungeons and Dragons, amiből mostanra filmet, videójátékot és tévésorozatot is fejlesztenek.

Lassan már ötvenéves lesz a Dungeons and Dragons (D&D), de csupán az utóbbi pár évben érte el népszerűségének csúcsát. A jelenlegi virágkorát a Stranger Thingsnek köszönheti, a sorozatban kiemelkedő szerepet játszik a társasjáték – számolt be róla az amerikai Forbes.

Mi ez a játék?

Leírni a játék menetét csak igen részletesen lehet, így inkább azt érdemes kiemelni, miért számít nagy dobásnak a D&D.

A Dungeons and Dragons megjelenéséhez kötik a modern szerepjátékok hódításának kezdetét, rengeteg játékra volt később nagy hatással. A játékban nincsenek győztesek és vesztesek. A Dungeon Master (magyarul játékmester) elmond egy jelenetet a többi játékosnak, akik egy-egy fantasy karaktert testesítenek meg. A karaktereknek dönteniük kell, az adott jelenetből hogyan lépnek tovább, a játékmester pedig a szabálykönyv és dobókockák segítségével meghatározza a következményeket.A szerepjátékot kiadó Hasbro-divízió, a Wizards of the Coast becslései szerint 1974 óta összesen 50 millióan játszottak a játékkal. Becsléseik szerint a D&D jelenleg 100-150 millió dollár éves bevételt hoz a cégnek.A D&D hatása vitathatatlan: a játék alapjául szolgált már több bestseller regénynek, de jövőre debütál D&D videójáték-széria legújabb része, valamint egy nagy költségvetésű film is készül Chris Pine főszerepelésével. 2024-re a Wizards a játék online verzióját is elkészítené, ehhez virtuális játékasztalt fejlesztenek. Több ebből Vigyázz, lehet, nem lesz fent minden a reklámos Netflixen A magyar HBO-n és HBO Maxon is rekord az új Trónok harca

Míg a D&D az 1974-es indulásától kezdve szerényen terjeszkedett, addig számos más fantasy-játék sikeresen került be a mainstream kultúrába. Peter Jackson A Gyűrűk Ura adaptációkkal közel 3 milliárd dolláros bevételre tett szert, 17 Oscar-díjat nyert, az Amazon Prime-on pedig nemrég debütált a filmek előzménysorozata. George R. R. Martin A jég és tűz dala című regényei két HBO-sorozatot ihlettek (A Sárkányok házáról itt írtunk), a J. K. Rowling Harry Potter-könyvei alapján készült 11 film pedig

világszerte 9 milliárd dolláros bevételt hozott, ami több mint 60-szorosa a D&D éves bevételének.

Here are 10 beautiful minutes of the Stranger Things cast playing Dungeons & Dragons. #StrangerThingsDnD pic.twitter.com/r5QSmTAS1T

— Netflix Geeked (@NetflixGeeked) December 18, 2020 A Stranger Things szereplői játszanak a szerepjátékkal. Forrás: Twitter

Habár a D&D által népszerűségéből szerzett összeg csupán kis szelete a Wizards of the Coast tavalyi 1,3 milliárd dolláros nettó bevételének és még szerényebbnek tűnik a Hasbro 6,4 milliárd dolláros bevétele mellett, de a D&D gyorsan növekszik. A bevételek a jelentések szerint 35 százalékkal nőttek 2020-ban az előző évhez képest.

A játékban tehát nagy potenciál van, hiszen a digitális kezdeményezések rengeteg új bevételi lehetőséget kínálnak. A játékmesterek valószínűleg előre elkészített térképeket, valamint vizuális és hanghatásokat vásárolhatnak majd. A többi játékos pedig valódi ösztönzést kaphat arra, hogy a karakterüket az ízlésük szerint formálhassák.

A videójátékok és a filmek is nagy szerepet játszanak a márka terjesztésében, a játékon alapuló tévésorozat forgatókönyvét már fejlesztik. Mivel a Hasbro 2019-ben felvásárolta a Tuque Games játékstúdiót és az eOne műsor- és filmgyártó céget, így a Wizards házon belül végezheti a gyártást anélkül, hogy a profitot a licenctulajdonosoknak engedné át.

Lesz-e belőle kasszasiker?

A Forbes egykori riportere, David M. Ewalt a Marvel-univerzumhoz hasonlította a D&D világát. „Vannak tévéműsorok, filmek, merch, videojátékok, virtuális valóságuk és saját tematikus vidámparkjuk is.

Nem tudom, hogy képes lesz-e a D&D márka mindezt létrehozni, de szerintem most van a legnagyobb esélyük.”

A játékot mindeközben számos kritikával illetik, mivel a D&D korai kiadványainak rajzai túlnyomórészt fehér karaktereket és szexualizált nőket ábrázoltak. A Wizards tudatosan igyekezett változtatni ezen a jelenleg elérhető ötödik kiadásban: a cég folyamatosan egyeztet a rajongókkal, miután egy 2020-as blogbejegyzésben ígéretet tettek a sokszínűség előmozdítására.

The post Ez lesz az új Harry Potter? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés