:

Csak a halált láttam magam körül – Kirk kapitány temetésen érezte magát az űrben

A Kirk kapitány szerepében híressé vált William Shatner 2021-ben Jeff Bezos űrvállalkozása révén jutott el a világűrbe. Amit azonban ott látott, megváltoztatta mindazt, amit a Földről és a világűrről gondolt. „Csak a halált láttam magam körül” – írja Amerikában hamarosan megjelenő életrajzi könyvében.

A ma 91 éves Shatner, a Star Trek sorozat sztárja a legidősebb ember, aki a világűrben járt. A Blue Origin privát űrvállalkozás révén jutott éteri magasságokba, ott azonban szó szerint és átvitt értelemben is sötét tapasztalatokra tett szert. Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder című könyvében írt keserédes élményéről.

„Imádom az univerzum misztériumát, éveken át lenyűgözött, de amikor belenéztem az űrbe, csak a halált láttam.”

Mint írja, mély szomorúság töltötte el, amikor a Földön nem létező hideg, sötét, fekete ürességbe nézett – idézi őt a Business Insider.

„Űrbéli utazásomnak ünnepnek kellett volna lennie, ehelyett úgy éreztem magam, mint egy temetésen. Ez volt a valaha megélt legerősebb szomorúság. Az űr szörnyű hidege és a Föld melegsége közötti kontraszt letaglózó szomorúsággal töltött el.”

Shatner szavai a szakirodalomban overview effectnek nevezett kognitív élményt írják le,

melyről több asztronauta is beszámolt már utazásai során: megváltozik annak módja, ahogyan az ember ezután a Földre és az életre gondol.

A Föld pusztulását gyászolta

Visszatérése után azt mondta Jeff Bezosnak, hogy egy mélyre ható tapasztalatot szerzett az út során, melyből reméli, „sosem gyógyul ki igazán”.

„Felfedeztem, hogy a szépség nem odakint van, hanem itt lent, köztük. Mélyen megváltozott a mi apró bolygónkhoz fűződő kapcsolatom” – mondta a színész.

Korábban a CNN-nek úgy nyilatkozott, az utazás után rengeteget sírt: a Föld pusztulását gyászolta. Shatner Chris Boshuizen, a NASA egykori mérnöke, Glen de Vries vállalkozó és Audrey Powers, a Blue Origin ügyvezetője társaságában utazott. A 11 perces út során megtapasztalták a súlytalanság állapotát is.

Borítókép: NASA

The post Csak a halált láttam magam körül – Kirk kapitány temetésen érezte magát az űrben appeared first on Forbes.hu.