:

Gróf Balázs ma is Pécsen rajzolja többmilliós nézettségű klipjeit a világnak

Gróf Balázs ma is Pécsen rajzolja többmilliós nézettségű klipjeit a világnak

Kezdetben a magyar képregény fenegyereke volt, ma Pécsről szállít animációs videóklipeket a tengerentúlra. Pedig még nem is járt Amerikában. Védjegyszerű videóit tízmilliók látták. Gróf Balázs miniportréja az októberi Forbesban, alant pedig a munkásságából egy kis ízelítő.

„Délután háromtól hívj, utána vagyok képben, általában hajnalig dolgozom”

– írja Balázs telefonunk előtt. Nem csak azért, mert most már menő amerikai előadóknak, javarészt metálzenekaroknak rendez animációs videóklipeket. Már az egyetemi évek alatt berendezkedett erre az életvitelre, ami persze kapóra is jön, ha tengerentúlról jön hívás. Rövid nyári diákmunkáktól eltekintve egész életében rajzolással keresett pénzt. Szürke irodában vagy sürgő-forgó stúdióban legfeljebb látogatóban járt, mindig otthonról dolgozott. És egyedül, amit elmondása szerint imád, mert ez ad neki menet közben teret az improvizáláshoz.

+ 10 kép a galériában + 10 kép a galériában Képkockák Gróf Balázs nemzetközi munkáiból (13 kép)

Pécsről… Pécsig (meg részben Amerikáig)

Balázs rajz-vizuálisnevelés szakon tanult, közben a helyi Esti Pécsbe (a későbbi Pécsi Estbe) szállította képregényeit kéthetente. 2000-ben kezdett a Pesti Estben, nem sokkal később le is szerződött velük, már a korabeli viszonyok közt is korrekt pénzre. Főleg úgy, hogy itthon igen ritka a havi fizetés képregényrajzolásért. Ha már Pécs: a másik Pécsi Estben, avagy a szórakozóhely 12×2 négyzetméteres mennyezetfreskója Balázs keze műve, ezt látni a borítóképen is.

A teljes cikket keresd az október Forbes magazinban – kattints a képre, és olvasd online most azonnal!

2002-ben készült el az első klipes projekt a szigetvári Persona Non Grata artpunkbandával, azt még baráti alapon rakta össze. Balázs emiatt vette meg első számítógépét, a videó lett végül a diplomamunkája. Következő éveit még mindig a képregények, karikatúrák tették ki, nem feltétlenül a klipek. Igaz, már akkor Heaven Street Seven-, Magashegyi Underground- meg Blind Myself-dalokat klipesített. Utóbbitól a Lost in Time (a refrénben nagyot éneklő Téglás Zolival) a hazai rajzfilmes videóklipek megkerülhetetlen gyöngyszeme orrtúró rockerekkel, megmurdelt Metallicával, no, meg lélekszívó Michael Jacksonnal.

Idő és akarat kérdése volt, hogy Balázs a nemzetközi színtérre is kikacsintson. Erről már az októberi Forbes magazinban mesélünk bővebben, például hogy miért érte meg hosszú évekig levelezni az Obituary nevű death metal banda rajongói fiókjával, hogy miért nem jött össze végül egy meg nem nevezett, bizonyos cilinderes-napszemüveges gitárossal a közös munka, és hogy Balázs, vagy pedig egyik legújabb ügyfele, a shock rock legenda Rob Zombie találta-e ki, hogy a friss klipbe tegyenek be nagy pénisszel lóbálva táncoló ördögöt is. Lapozz bele az októberi magazinba!

5 fontos klip Gróf Balázs rendezésében

The post Gróf Balázs ma is Pécsen rajzolja többmilliós nézettségű klipjeit a világnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés