:

Matolcsy bejelentette: Véget ér egy korszak

Újabb meglepetést jelentett be Matolcsy György jegybankelnök: bár az alapkamatot a vártnál nagyobb ütemben emelte meg az MNB ma délután, ez a nagy ugrás egyben véget is vet a bő másfél éves kamatemelési ciklusnak.

Meglepőt húzott a Magyar Nemzeti Bank (MNB): az eddigi 100 bázispontos emeléseken gyorsítva 125 bázisponttal emelte az alapkamatot és a főbb jegybanki eszközök kamatlábát.

Az alapkamat így 11,75 százalékról 13 százalékra emelkedik holnaptól, ami rekord.Az egynapos jegybanki betét kamata 11,25 százalékról 12,5 százalékra,az egynapos fedezett hitelé pedig 14,25-ről 15,5 százalékra fog nőni.Az egyhetes fedezett hitel kamata szintén 15,5 százalékos lesz.

A lépés azért számít meglepetésnek, mert az elmúlt hetek jegybanki kommunikációjából éppen a kamatemelés lassítására lehetett következtetni. Virág Barnabás alelnök múlt héten arról beszélt, hogy a hazai inflációban jövő év elején jön a lassú fordulat, a jelenlegi helyzetben pedig a 100 bázispontos emelés mellett az 50 és 75 bázispontos szigorítás is „határozott” lépésnek minősülne.

Miért gyorsított az MNB?

A döntést követően Matolcsy György jegybankelnök tartott sajtótájékoztatót. Itt robbant a második bomba: a 125 bázispontos emelés valójában nem gyorsítás, hanem a 16 hónapja megkezdett kamatemelési ciklus lezárása.

Jó nagy pontot tettünk a végére, hogy mindenki lássa, vége van.”

– indokolta Matolcsy a szokatlan lépést, hozzátéve: kétszámjegyű alapkamat mellett nincs értelme tovább menni felfelé, ráadásul a világgazdaságból is olyan jelek jöttek, hogy a magas inflációs szakasz lassan a végéhez érhet.

A „pénzügyi szigorításnak” és az infláció elleni küzdelemnek ugyanakkor még egyáltalán nincs vége, szögezte le a jegybankelnök.

Az MNB-elnök megismételte a korábbi hónapok jegybanki kommunikációját, miszerint a magyar jegybank Európában elsőként emelte meg az alapkamatot még 2021 júniusában. „Elsőként vettük fel a harcot az infláció ellen, ami azt is jelentette, hogy a legmagasabbra emeltük az alapkamatot.”

Megrángatták a forintot

A mai bejelentések hatására jelentős mozgások indultak az euró-forint árfolyamában, a vártnál nagyobb kamatemelésre erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, majd az MNB közleményének megjelenésekor visszagyengült. Ezt követően ismét némi erősödés volt látható, mivel a jegybank hangsúlyozta, hogy tartósan szigorúak maradhatnak a monetáris kondíciók és más eszközökkel fognak ezentúl szigorítani. Mint az Equilor gyorselemzése írja: az árfolyamot alulról a 30 napos mozgóátlag támasztja 404,05-nél, míg felül 410 közelében húzódik egy fontos ellenállási szint. Amelyiket előbb töri át szignifikánsan, abba az irányba indulhat 5-6 forintos mozgás. Hosszabb távon az enyhén emelkedő trendcsatornában mozog a jegyzés, ebben egyelőre nem is várunk változást, a felső trendvonal jelenleg 416 közelében, míg az alsó trendvonal 394 közelében húzódik.

Matolcsy szerint egy sor kihívás érte a magyar gazdaságot az elmúlt időszakban:

az energiaárak drasztikusan emelkedtek,az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas (a kormány a jövőévi büdzsét épp átírja),akárcsak a folyó fizetési mérleg hiánya.

Vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, ahonnan 2020 után letértünk, jelentette ki az MNB-elnök. Igaz, erre először a pandémia kényszerített rá minket, de később a magyar költségvetés letért a régiós társak, például Lengyelország pályájáról is. Az egyensúlyi növekedéshez pedig sok területet kell átalakítani: energiahatékonyság, digitalizáció, versenyképesség, nem beszélve a felsőoktatás átszervezéséről.

The post Matolcsy bejelentette: Véget ér egy korszak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés