:
Breaking News

Öt további kilövésre szerződött le a NASA Elon Musk cégével

Öt további kilövésre szerződött le a NASA Elon Musk cégével

A korábbi várakozásoknak megfelelően újabb, 1,44 milliárd dolláros (580 milliárd forintos) szerződést kötött a NASA és a SpaceX további öt űrhajós misszióra, így a Crew Dragon indítások száma hamarosan 14-re emelkedhet. A megállapodás célja, hogy folyamatos legénységet biztosítsanak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – írja az Engadget.

Mint közleményében az űrügynökség jelezte, a legutóbbi megbízás lehetővé teszi a NASA számára, hogy 2030-ig folyamatosan hozzáférést biztosítson a Nemzetközi Űrállomáshoz két, kereskedelmi személyzetet biztosító partnerének. Ezzel a SpaceX-szel kötött Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap) szerződés komplett összege 4,93 milliárd dollárra nőtt.

Kapcsolódó Kilőtték az űrhajót, ami civileket visz a Nemzetközi Űrállomásra Három civil és egy veterán űrhajós érkezett meg az ISS-re a SpaceX jóvoltából.

A SpaceX 2020 novemberében kapott legénységszállítási engedélyt, legutóbbi, Crew-4 küldetését pedig 2022. április 27-én indította el. Az év elején a NASA bejelentette, hogy 900 millió dollárért további három küldetést rendel meg, így az eredeti 2,6 milliárd dolláros szerződés 3,49 milliárd dollárra emelkedett. Most pedig tovább növelték a várható missziók számát is, a keretösszeggel együtt.

Eközben a SpaceX riválisa, a Boeing azzal küzd, hogy saját Starliner űrkapszuláját startra kész állapotba hozza.

Korábban többször is késett a Starliner kapszula kilövése, amely egyébként kompatibilis az ULA Atlas V és más rakétákkal is. A szelepproblémák miatti hosszú késedelem után idén május 19-én indultak el a legutóbbi pilóta nélküli tesztrepülések, a kapszula pedig hat nappal később tért vissza a Földre. Az első legénységgel végrehajtott repülést eredetileg 2017-re tervezték, de még mindig nem indult el. A Boeing és a NASA most 2023 elejét tűzte ki időpontként az első, űrhajósokat is szállító küldetéshez.

Lányi Örs további cikkei Magyar versenyző is játszhat a League of Legends idei világdöntőjébenKiderült, melyik techcég viselkedik igazi Nagy TestvérkéntMár oxigént is tudnak termelni a Marson

The post Öt további kilövésre szerződött le a NASA Elon Musk cégével first appeared on 24.hu.