:

Mi a bélflóra, és miért olyan fontos szervezetünk egészségéhez?

A bélflóra a bél nyálkahártyáján található baktériumokból és egyéb mikroorganizmusokból áll, amelyek a bélrendszer különböző területein más-más funkciókat látnak el.

HOGYAN IS KERÜLNEK A BELEINKBE EZEK A HASZNOS SEGÍTŐK? 

A bélflóra születéskor kezd kialakulni, amikor az újszülött áthalad a szülőcsatornán, majd amikor az édesanyja szoptatja. A későbbiekben, amikor a baba kapcsolatot teremt a tágabb környezetével, és ennek során például különböző tárgyakat vesz a szájába, a bélflóra továbbfejlődik. Emellett a szervezetbe belégzéssel bekerülő mikroorganizmusok is segítik a csecsemőt és gyermeket abban, hogy erős védekezőrendszere alakuljon ki.

A későbbiekben a bélflóra jelentős szerephez jut az anyagcsere-folyamatokban és az immunrendszer fejlődésében, mivel a bélflóra

– segíti a nem emészthető szénhidrátok feldolgozását, 

– serkenti az anyagcserét, 

– szerepe van az ásványi anyagok felszívódásában, 

– vitaminokat termel, illetve 

– az immunrendszer fontos elemeként nagyban hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez és leküzdéséhez.

Szervezetünk működésében kulcsfontosságú, összetett feladatot lát el a bélflóra. Azonban tudni kell, hogy nem minden baktérium végez számunkra hasznos munkát, amely a bélrendszerünkben megtalálható.

A káros bélbaktériumok veszélyesek lehetnek, de szerencsére a bélflóra képes arra, hogy egyensúlyt tartva, gátolja ezek nagymértékű elszaporodását, támogatva a szervezetet a káros és az allergén anyagok felszívódása elleni küzdelemben is.

Az egészséges bélflóra az emésztésben is jelentős szerepet játszik. A vastagbélben élő baktériumok gondoskodnak arról, hogy a rothasztó mikrobák ne kerüljenek többségbe. A hasznos baktériumkolónia ideális esetben bevonja a bélfalak belső felszínét, védve szervezetünket a kórokozókkal szemben.

A BÉLFLÓRA EGYENSÚLYA NAGYON SÉRÜLÉKENY 

Ha a bélflóra működésében zavar alakul ki, azt emésztőrendszeri panaszok, a legkülönfélébb kellemetlen bőr-, haj- és egyéb tünetek, sőt akár alvászavarok és idegrendszeri problémák is jelezhetik.

Ilyenkor hívhatjuk segítségül a probiotikumokat! A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyek egyébként az egészséges emberi bélflórában is megtalálhatók. Alapvető feladatuk a bélflóra egyensúlyának fenntartása, ami elengedhetetlen a megfelelően működő immunrendszerhez, hiszen immunrendszerünk körülbelül 70 százaléka a bélrendszerünkben található.   

A BÉLFLÓRA PROBIOTIKUMMAL VALÓ TÁMOGATÁSA

Ha az egészséges bélflóra megőrzését, illetve visszanyerését a változatos és egészséges táplálkozás mellett probiotikummal is támogatjuk, érdemes olyat alkalmaznunk, amely garantáltan eljut a bélrendszerig. Lényeges, hogy a szájon át szedett probiotikumok a gyomorsavval és emésztőenzimekkel szemben ellenállók legyenek, hogy garantáltan eljuthassanak a hatás helyéig, a bélrendszerig. A boltok polcain sorakozó termékek közül ajánlott eszerint választani, illetve előnyben részesíteni a gyógyszer minősítésű probiotikumot.

MAT-HU-2200931 (2022.08.12.)

Opella Healthcare Commercial Kft. • 1138 Budapest, Váci út 133. E épület 3. emelet. Tel.: (+36 1) 505 0050. Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055. Web: www.sanofi.hu

The post Mi a bélflóra, és miért olyan fontos szervezetünk egészségéhez? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés