:

Kapkodnak a licitálók az első, aukción meghirdetett orosz oligarchajacht után

Az Axioma nevű luxusjachtra több tucat ajánlat érkezett.

Hétfőn írtunk róla, hogy először árvereznek el jachtot, amelyet Oroszország Ukrajna elleni inváziója után foglaltak le hatóságok.

Dimitrij Pumpjanszkij az olaj- és gáziparban szedte meg magát, és vagyonából futotta az Axioma nevű jachtra, amelynek értékét 75 millió dollárra (kb. 30 milliárd forint) becsülik. Az Axiomán egyebek mellett úszómedence, fitneszterem és 3D mozi is található.

Márciusban, Gibraltárnál foglalták le a hatóságok, miután Pumpjanszkijt az Egyesült Királyság és az EU is a szankciós listájára tette. Az árverésre keddtől lehetett jelentkezni.

Rengeteg ajánlat érkezett

Az árverésből befolyó összeget nem Ukrajna megsegítésére fogják fordítani, hanem a JP Morgan juthat majd pénzhez, amelynek a vállalalt állítása szerint Pumpjanszkij 20 millió dollárral tartozik. A Howe Robinson Partners árveréséből efölött befolyó összeget a gibraltári legfelsőbb bíróság fogja őrizni. Ezt a pénzt a szankciók érvényességéig befagyasztva tartják majd egy számlán.

A jacht lefoglalását is a JP Morgan kezdeményezte a gibraltári hatóságoknál Pumpjanszkij adósságára hivatkozva.

A gibraltári legfelsőbb bíróság közlése szerint 63 ajánlat érkezett az Axiomára. Azt nem árulják el, mekkora összegeket ajánlottak a luxusjachtért, ezt majd csak a sikeres tranzakció lezárultával teszik meg.

Erre a bíróság tájékoztatása szerint 10-14 napot kell várni – írja a brit Guardian.

A boríóképen: gibraltári kilátás Afrikára

The post Kapkodnak a licitálók az első, aukción meghirdetett orosz oligarchajacht után appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés