:

Élmezőnyben a magyar infláció, de lehetne ennél rosszabb is

Élmezőnyben a magyar infláció, de lehetne ennél rosszabb is

Megjelent a legfrissebb európai inflációs rangsor: az Eurostat adatai alapján a magyar áremelkedés üteme volt a 6. legmagasabb az Európai Unión belül idén júliusban. Árstopok nélkül még feljebb is lennénk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) már múlt héten közzétette a júliusi magyar inflációs adatot. Ugyanakkor a 20 éves rekordot megdöntő hazai áremelkedés „csak” a 6. helyre volt elég az európai statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerint, ami országok közötti összehasonlításra is alkalmas.

Az élen Észtország végzett 23,2 százalékos inflációval.Őt követi a másik két balti állam, szintén 20 százalék feletti értékekkel.A 4-5. helyet szintén két kelet-közép-európai ország (Csehország, Bulgária) foglalja el.Magyarországon pedig 14,7 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt.

A teljes EU-ban valamennyivel alacsonyabb, 9,8 százalékos volt a júliusi drágulás, az eurózónában pedig 8,9 százalékos.

A júliusi infláció alakulása az Európai Unióban (százalék). Forrás: Eurostat

Mennyi az annyi?

A KSH által közzétett hivatalos infláció 13,7 százalék volt júliusban. A ma közzétett Eurostat-adat ennél még magasabb is (14,7 százalék), mert az uniós hivatal az EU-tagállamok közötti összehasonlíthatóság érdekében némiképp eltérő mutatót (harmonizált fogyasztóiár-indexet) számít ki.

A hazai inflációt ugyanakkor jelentősen lefelé nyomják a kormány által bevezetett hatósági áras intézkedések (benzinárstop, élelmiszerárstop, rezsicsökkentés). Ezt előszeretettel hangoztatja a kormányfő is, február elején például 2,9 százalékpontra becsülte az inflációmérséklő hatást. A Magyar Nemzeti Bank szakértői a júniusi Inflációs Jelentésben úgy számoltak, hogy az idei inflációt

a rezsicsökkentés 1,5 százalékponttal,az élelmiszer- és benzinárstop pedig 3,2 százalékponttal csökkenti. Több ebből Élmezőnyben a magyar infláció, de lehetne ennél rosszabb is Újabb drágulásra felkészülni: ennyibe fog kerülni jövőre a Sziget

Júliusban még teljes pompájában érvényben volt a rezsicsökkentés, így az infláció ezek nélkül akár 3-5 százalékponttal is magasabb lehetett volna, amivel már a rangsor 4. helyén lennénk, Bulgáriát és Csehországot megelőzve.

A rezsicsökkentés részleges kivezetésével augusztustól tovább gyorsuló inflációra számíthatunk, a piaci elemzők többsége és az MNB szerint 20 százalék körüli értékek sem kizártak.

The post Élmezőnyben a magyar infláció, de lehetne ennél rosszabb is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés