:

Itt egy orosz milliárdos, aki kritizálni merte Putyint és a háborút

Boris Mints azon kevés gazdag orosz üzletemberek egyike, akik szót emelnek Ukrajna orosz inváziója és Vlagyimir Putyin elnök ellen. A többség hallgat, Mints szerint ennek egyszerű oka van: mindannyian félnek.

„Minden olyan személynek, aki nyíltan kritizálja Putyint, van oka van aggódni a személyes biztonsága miatt” – véli Boris Mints. Az orosz üzletember emailben adott interjút a BBC-nek, melyben arról is beszélt, hogyan büntetik Oroszországban a Kremlt kritizáló üzletembereket.  

A legtöbben hallgatnak a háborúról és kerülik a Kreml bírálatát. Mints szerint az ok egyszerű: „Mindannyian félnek”.

A BBC-nek azonban azt mondta: „Nem áll szándékomban óvóhelyen élni, úgy, ahogy Putyin teszi”.

Mints vagyonát a 2003-ban alapított, majd 2018-ban eladott O1 Group befektetési társaságával építette fel. A világ leggazdagabbjait bemutató Forbes-listára 2017-ben került fel 1,3 milliárd dolláros vagyonával, majd 2018-ban ki is esett a listáról.

Mint mondja, Oroszországban a „szokásos” módszer szerint egy cégtulajdonost a rezsimmel szembeni „intoleranciája” miatt úgy büntetnek meg, hogy koholt vádak alapján büntetőeljárást indítanak a vállalkozása ellen.

Több ebből Ez a háború két testvéri nép tragédiája – egyre nyíltabbak Putyin milliárdosai Oligarchákat dézsmál, maffia-modellt követ, vagy csak nagy porfelőt kavar maga körül – mégis mennyi pénze van Putyinnak?

„Ezek a büntetőügyek pedig nemcsak magukat a cégtulajdonosokat érintik, hanem családjukat és alkalmazottaikat is” – mondta.

„Minden [Putyintól] független üzleti vezetőre fenyegetésként tekintenek, mivel képes lehet finanszírozni az ellenzéket vagy ellenállást szítani – és mint ilyenek, ezek az emberek Putyin ellenségei, ezért az állam ellenségei is” – tette hozzá.

Személyes tapasztalatok

Boris Mints nem a levegőbe beszél, először 2014-ben emelt szót nyíltan Putyin politikája ellen, miután a Krímet elcsatolták Ukrajnától.

Az üzletember 2015-ben elhagyta Oroszországot, az Egyesült Királyságba költözött „a politikai ellenzék egyre nyilvánvalóbb és erősebb elnyomása” miatt. Ebben az évben lőtték agyon Borisz Nyemcov ellenzéki politikust, aki számos jelentést adott ki a korrupcióról, melyekben bírálta Putyint.

Két évvel később Mints egykori befektetési társasága, az O1 Group nyílt konfliktusba került az Orosz Központi Bankkal és több ügyben is jogi eljárás indult ellene.

„Amikor ilyen dolgok kezdenek megtörténni, az egyértelműen jelzi, itt az idő elhagyni az országot” – mondta.

Mints szerint a Putyinnal nem szimpatizáló gazdag oroszok számára a „legbátrabb lépés” az, ha „némán száműzik magukat” az országból. Utalt itt Mihail Hodorkovszkij esetére, akit csaknem húsz évre vetettek börtönbe adókerülés vádjával, elkobozva minden vagyonát. Az akkori leggazdagabb orosz, egyben Putyin legerősebb, az ellenzéket pénzzel támogató kritikusa minden vádat tagadott.

Azóta az igazán gazdag oroszok közül szinte senki nem merte kritizálni az elnököt.

The post Itt egy orosz milliárdos, aki kritizálni merte Putyint és a háborút appeared first on Forbes.hu.