:

Érik a nukleáris katasztrófa? Az oroszok bevallották, mit tettek az elfoglalt atomerűben

Érik a nukleáris katasztrófa? Az oroszok bevallották, mit tettek az elfoglalt atomerűben

Az atomerőmű vagy orosz föld lesz vagy felperzselt sivatag – így jelentette be az orosz parancsnok, hogy aláaknázták zaporizzsjai atomerőművet.

Valerij Vasziljev vezérőrnagy, a zaporozzsjai atomerőműben állomásozó orosz csapatok parancsnoka az Energoatom ukrán atomenergetikai ügynökség által közzétett Telegram-üzenet szerint azt mondta, hogy

az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőművet.

A Newsweek szerint hozzátette, hogy az erőmű

vagy orosz föld lesz, vagy felperzselt sivatag.

„Ezt nem titkoljuk az ellenség elől. Figyelmeztettük őket” – mondta Vasziljev a poszt szerint.

A parancsnok a Telegram-üzenet szerint nagyon kemény hangot ütött meg, a legkeményebb parancsok betartásáról beszélt. Korábban is voltak pletykák, hogy az orosz csapatok aláaknázták az erőművet, de ez az első, magasabb helyről érkező figyelmeztetés.

Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt:

az erőmű körül óriási az információs háború, nem tudni, mennyire hitelesek az információkaz oroszok a háború első napjától fenyegetnek nukleáris eszközökkel,és eddig is szívesen alkalmazták a kemény háborús retorikát, ami a létező legbrutálisabb lépésekkel való elrettentésre épül.

Mi történik Zaporizzsjában?

Napok óta komoly az aggodalom Európa legnagyobb atomerőműve, a dél-ukrajnai zaporizzsjai erőmű körül. Elvileg a múlt péntek óta több tüzérségi támadás érte a létesítményt, az orosz és az ukrán fél is egymást okolja. A létesítményt de facto ellenőrzés alatt tartó orosz haderő szerint „normál üzemmódban” működik az erőmű, csak az ukrán erők rakétákat lőttek ki rá. Viszont az ukrán atomerőműveket üzemeltető Energoatom szerin a támadás mögött az orosz erők állnak.

Üzlet Topolay Gábor 5 perc olvasás
Lehet második Csernobil a bombázott ukrán atomerőműből?
Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Miért kell az oroszoknak Csernobil?

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője a hétvégén és ma is hangsúlyozta: nukleáris katasztrófával fenyeget a helyzet, követeli, hogy állítsák le az erőmű környéki harcokat, és engedjék be a szervezetet a létesítménybe.

Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja, nukleáris energetikai szakértő lapunknak nyilatkozva korábban azt mondta, hogy aggasztó, amit a létesítményben történik. Ugyan egy hasonló atomerőművet pár eltévedt találattal nem lehet annyira megrongálni, hogy nukleáris katasztrófa legyen, de ha „szakértő módon” bombázzák, nagyon komoly baleseteket lehet okozni. Az viszont fizikailag kizárt, hogy egy Csernobilhoz hasonló robbanás következzen be.

The post Érik a nukleáris katasztrófa? Az oroszok bevallották, mit tettek az elfoglalt atomerűben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés