:

Tízmilliós luxusékszert csinál a Tiffany az egyik leghülyébb kriptoőrületből

Tízmilliós luxusékszert csinál a Tiffany az egyik leghülyébb kriptoőrületből

33 millió forint – ennyit kell fizetni a CryptoPunks-féle gyémántnyakláncért. De csak akkor veheted meg, ha már kidobtál sokkal többet egy eredeti CryptoPunksra.

Új sorozatot dob piacra a Tiffany&Co: 250 darab, egyedi tervezésű, gyémántberakásos nyakláncot a világ egyik leghülyébb NFT-őrületéből, a CryptoPunksból. A nyakláncok egyenként 300 etherbe, nagyjából 33 millió forintba kerülnek, 30 darab gyémántot és egyéb drágakövet tartalmaznak – írja Twitter-oldalán a cég.

A CryptoPunks-tulajok augusztus 5-től vehetik meg a nyakláncokat. A kriptoközösség a Twitteren vegyes fogadtatásban részesítette az ékszereket, sokan kifogásolták a magas árat, egy felhasználó megjegyezte: nem kell, hogy a Tiffany csináljon örök emléket az NFT-ből, pont erre való az Ethereum. De bőven vannak, akik alig várják az értékesítés kezdetét.

We’re taking NFTs to the next level. Exclusive to CryptoPunks holders, NFTiff transforms your NFT into a bespoke pendant handcrafted by Tiffany & Co. artisans. You’ll also receive an additional NFT version of the pendant. Learn more: https://t.co/FJwCAxw8TN #NFTiff #TiffanyAndCo pic.twitter.com/pyKlWejHv4

— Tiffany & Co. (@TiffanyAndCo) July 31, 2022

De mi is az a CyptoPunks?

A CryptoPunks egy NFT (nem felcserélhető token) gyűjtemény, 24×24 pixeles, egyedi karaktereket ábrázoló képek. Gyakorlatilag sok, különböző pixeles fej. A kuriózum nem is ez, hanem a darabok ára. A gyűjtemény limitált, tízezer darabos, így a gyűjtők hamar rárepültek az NFT-láz elején: a egyes CryptoPunks darabok a legdrágább NFT-i közt vannak.

A valaha legdrágábban értékesített tíz NFT közül négyet ad ez a sorozat, az áruk megdöbbentő:

a top 10-ben lévő legdrágábbért, az 5822-es számot viselőért 23,7 millió dollárt, jelen árfolyamon 9,3 milliárd forintot fizettek.

Meg is mutatjuk. Igen, ez a kép ért 9,3 milliárd forintot valakinek:

Bizony, több milliárd forintot. Forrás: Twitter

A vásárló védelmében talán azt illik elmondani, hogy a vásárlás napján az a 23,7 millió dollár még csak 8,2 milliárd forintot ért. A top 10 NFT közt lévő legolcsóbb CryptoPunks ára is horror, 7,9 millió dollár, mostani árfolyamon nagyjából 3 milliárd forint.

Ezeket az összegeket 2021-2022-ben fizették ki, a kriptopiac 2021-ben futott csúcsra, a befektetők épp tele voltak pénzzel. Ráadásul a CryptoPunks réginek is számít a piacon. A projektet 2017-ben indította egy kanadai szoftverfejlesztő páros, Matt Hall és John Watkinson, az akkori, kísérleti projektet a Daft Punk nevű együttes inspirálta. Ezzel az egyik legrégebbi, rangos NFT-projektnek számítanak: ez, valamint a limitált szám adja a sorozat értékét.

The post Tízmilliós luxusékszert csinál a Tiffany az egyik leghülyébb kriptoőrületből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés