:

Távozik a Tesla kulcsüzletágának vezetője

Andrej Karpathy volt a felelős az önvezető technológiáért, most indoklás nélkül távozik.

A Reuters ír arról, hogy Andrej Karpathy, a Tesla mesterséges intelligenciáért és sofőrasszisztens-technológiáért felelős vezetője szerdán bejelentette, elhagyja a céget. A szlovákiai születésű Karpathy nem indokolta döntését.

Elon Musk cégének komoly csapás a szakember távozása, mert a világ leggazdagabb embere már így is csúszásban van korábbi ígéreteihez képest. Musk elvileg idén szeretne teljesen önvezető Teslát bemutatni, de ez a cél ismét nehezen teljesíthetőnek tűnik.

Kétes örökség

A Tesla részvényei a távozás hírére egy százalékot estek. Karpathy hivatalos titulusa szenior mesterségesintelligencia-igazgató volt a cégnél, döntését nem sokkal azután jelentette be, hogy a Tesla bezárta San Mateó-i irodáját, amely az Autopilot önvezető szoftver fejlesztésében is részt vett, és ezzel együtt 200 dolgozóját bocsátotta el. Az Autopilot folyamatos vizsgálatok tárgya az Egyesült Államokban, az USA közlekedésfelügyeleti szerve több balesetet is vizsgál, amelyben a Teslák a gyanú szerint éppen az Autopilotot használták.

Karpathy a Palo Altó-i telephelyen dolgozott, itt az Autopilot komputerviziualizációs csapatát vezette, és az autókba kerülő mesterséges intelligencia fejlesztéséért volt felelős.

Ugyanolyan munkamániás, mint Musk

Twitteren azt írta, örül, hogy az elmúlt öt évben segíthette a Teslát céljai elérésében, és nehéz döntést hozott meg a távozásával. Karpathy elmondása szerint még nem tudja, mihez kezd a jövőben.

Elon Musk is tweetben válaszolt, mindent megköszönt Karpathynak, amit a Tesláért tett, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy vele dolgozhatott. Korábban egy podcastban úgy fogalmazott munkatársáról, hogy az önvezető autók fejlesztésében fontos szerepet játszik Karpathy, de

túlbecsülik az ő és az én érdemeim is”.

Karpathyt a Reuters által megszólaltatott munkatársa Muskhoz hasonló „munkamániásnak” írta le. A szakember egyébként március óta szabadságon volt, erről a hosszabb távollétről nem tér már vissza a céghez.  

The post Távozik a Tesla kulcsüzletágának vezetője appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés