:
Breaking News

Ez a tíz legnépszerűbb film a legendás budapesti moziban

Ez a tíz legnépszerűbb film a legendás budapesti moziban

Régi filmek egy nem túl csúcs moziban. Kit érdekelnek? Sokakat. Reneszánszát éli a Margit körúti Bem, a járvány után is nagy az igény a nosztalgiázásra. Száz év története a júliusi Forbes magazinban, plusz egy lista a reprízmozi tíz leglátogatottabb filmjéről.

Halloween éjszaka. Már fél órája rizsszemeket takarítanak az alig százfős terem kárpitjáról. Tele volt a helyiség, úgy kellett kirugdosni a dorbézoló vendégsereget. Mindig ez megy itt – legalábbis amikor az 1975-ös Rocky Horror Picture Show-t vetítik az ikonikus Margit körúti moziban, a Bemben. Sőt, szerte a világon bevett hagyomány a kultikus film esküvői jelenetének násznépével együtt ünnepelni és szórni a rizst.

Na, nem mintha gyakori lenne itt az ilyesmi. Mégis, a Bem azon kevés mozik egyike, ahol veszik a poént. Elvégre repertoár-, más néven reprízmoziról van szó.

Keresd a teljes cikket a júliusi Forbes magazinban, kattints, és olvasd akár most azonnal!

Elfér itt egymás mellett az agyonjátszott klasszikus, a meg nem értett független film és a kisujjeltartós művészkedés is. Pár hónapos rendszerrel hozzák vissza a műsorra ismétlődő kínálatukat, friss premierekre csatlakoznak rá korábbi filmekkel, jubileumi vetítéseket tartanak, vagy csak vászonra tesznek legendás mozgóképeket, hogy az is láthassa, akinek anno nem volt rá lehetősége.

Igény volna rá, vászon nem annyira

A bő száz éve futó, menet közben sokszor átnevezett Bem csak 2016 óta, akkor is sokéves szünet után kezdett el reprízmoziként működni. A feltámadáskor egyfilmes eseménymozinak indult, A Jó, a Rossz és a Csúf című, örök érvényű western épp akkor lett ötvenéves.

„Kérdés volt, hogy érdekel-e bárkit is egy régi film egy nem túl csúcs moziban. Igaz, filmszalagról”

– emlékszik vissza Szomszéd Gergő, a Bem mozi üzemeltetője. Celluloid egy újranyíló teremben, ráadásul Budán, ahol a multiplexeken túl moziügyileg nem volt nagy mozgás. Mondani sem kell, pikkpakk megtelt tucatnyi vetítés, így tért vissza a Bem. A 35 mm-es filmet azóta szinte teljesen felfalta a digitalizáció. Ez van, legalább most már mindent le lehet vetíteni gyakorlatilag.

A magazin Bánáti Anna 4 perc olvasás
Továbblép a színészettől Nagy Ervin, produkciós céget alapít
A jó élet Madzin Emília 5 perc olvasás
Nagy Ervin: Vagyok olyan bátor vagy hülye, hogy azt mondjam, én vagyok a producer és egyben a főszereplő

Utánjátszó mozikra, ahol olcsóbb jegyekkel és nem premierfilmekkel mennek, Gergő szerint hihetetlen igény mutatkozna a városban. Csakhogy erre nincs elég vászon, a nagy láncok és multiplexek pedig inkább a premierekre szánják termeiket, pláne a mozi covid utáni új világrendjében, amikor már csak évi féltucat eseményfilmre szűkül a közönség figyelme – és lehet, hogy sokat mondtam.

A Bem erre például tematikus vagy jubileumi vetítésekkel tud szépen ráfonódni. Nemrég debütált a Jurassic-franchise új (Gergő szerint „valószínűleg borzasztó”), Jurassic World: Világuralom című része, náluk erre úgynevezett double feature (dupla vetítés) futott a legelső filmből, valamint a pár évvel korábbi visszatérésből, a Jurassic Worldből. Tartottak az eredeti Top Gunból is vetítést, természetesen a Maverick alcímű sikerfolytatás apropóján. A közönség állítólag kevésbé a geek, Marvel-képregényfilmekért rajongó fiatal férfiakból áll össze (bár tesztelésnek már itt is vetítenek régebbi szuperhősös darabokat), sőt jellemzően nők tódulnak be hozzájuk, romantikus filmet adni mindig telitalálat.

Érdekel!

A Bem tíz legnépszerűbb filmje

Kattints a galériára a listáért!

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában A Bem 10 legnépszerűbb filmje (10 kép)

Egyelőre még 1500

A Bem, mondja Gergő, mindig Budapest legolcsóbb mozija próbál lenni. Szerinte ezt most is tartja az 1500 forintos jegyárral, bár a mai gazdasági helyzetben lehet, hogy lassan emelnie kell. Tavaly ilyenkor 1400 forint volt a jegy, hat éve, A Jó, a Rossz és a Csúfra még csak egy ezres.

Ami a szomszéd kocsmapulttal kialakult szimbiózisukat illeti, mindkét egység feje úgy tartja, hogy a mozi és a kocsma nem feltétlen szorulnak egymásra, bár ártani sem árt az egymás mellett élés.

„Hasonló az arculat, a szellemiség” a mozi- és a kocsmarészben. Bal oldalon a pultért felelős Stiller Nándor, mellette Szomszéd Gergő, a mozi üzemeltetője. Fotó: Orbital Strangers

„Hasonló az arculat, a szellemiség – meséli a mozi melletti, ugyancsak kultikus kocsmarészért felelős Stiller Nándor. – Olyan filmek vannak, amik bírják az ilyen fiatal, bulizós közönséget, meg fordítva.”

És igen, be lehet vinni piát a vetítésre, ha esetleg a Rocky Horror-os példából nem volna egyértelmű. Csak okosan, persze.

A teljes cikket keresd a júliusi Forbes magazinban, címlapján Nagy Ervinnel. Lapozz bele a friss számba:

The post Ez a tíz legnépszerűbb film a legendás budapesti moziban appeared first on Forbes.hu.