:

Magyar űrsiker: Axel és Richárd megnyerte a NASA nemzetközi versenyét

Magyar űrsiker: Axel és Richárd megnyerte a NASA nemzetközi versenyét

Nem ez az első NASA-versenyes sikere Dr. Ország-Krisz Axelnek és Dr. Vécsey Richárd Ádámnak.

Magyar mesterségesintelligencia-fejlesztők, Dr. Ország-Krisz Axel és Dr. Vécsey Richárd Ádám nyerték az Amerikai Űrkutatási Hivatal, avagy a NASA nemzetközi versenyét – közölték a nyertesek a Forbes.hu-val. Arról is beszámoltak nekünk, hogy az aranyérem mellett a fejlesztés az újszerű és előremutató megoldásoknak járó különdíjat is megkapták.

Mi volt a feladat?

A verseny során olyan programot kellett fejleszteni, amely pontosan képes előrejelezni az űreszközöket ért különböző sokkhatások várható terjedését és erejét. A NASA mérnökei készítettek egy speciális műhold makettet, amelyre rengeteg érzékelőt szereltek fel. A lökéshullámokat kiváltó eseményeket kalapáccsal és robbanótöltettel szimulálták. A versenyzők ezen érzékelők adatait kapták segítségül a képletek vagy programok elkészítéséhez.

Mivel nyertek?

Axel és Richárd építettek egy saját műholdat papírból és szigetelő szalagból, hogy jobban megértsék a problémát. Az általuk készített mesterséges intelligencia végül sokkal több adatot tud figyelembe venni, mint a legbonyolultabb képlet, 28 darab különböző adatpont alapján számítja ki azt, hogy egy erőhatás az eszköz különböző pontjain mekkora rezgéseket kelt.

A papírból készült műholdmakett.

Axelről és Richárdról

Axel és Richárd szabadúszó mesterséges intelligencia-fejlesztők. Karrierváltóként kerültek ebbe a világba, Axel eredetileg tanár és jogász, míg Richárd közgazdász és jogász végzettségekkel rendelkezik.

2020-ban a NASA Spaceapps Challenge nevű versenyén a több mint 2200 induló csapatból kerültek a világdöntőbe. Ez az applikációjuk az emberi cirkadián ritmus szabályozására készült, hogy csökkentse az űrutazás okozta terhelést.Idén év elején a NASA Risky Space projektjén értek el második helyezést, ahol a feladat egy olyan szoftver elkészítése volt, amely az Űrhivatalban keletkezett dokumentumokból képes megbecsülni egy adott projektben rejlő kockázatokat.

A borítókép bal oldalán Dr. Ország-Krisz Axel, a jobb oldalon Dr. Vécsey Richárd Ádám.

The post Magyar űrsiker: Axel és Richárd megnyerte a NASA nemzetközi versenyét appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés