:
Breaking News

Abortuszhoz való jog: több amerikai gigacég is fizeti az utazást

A Disney, a JP Morgan, a Meta és a Goldman Sachs is jelezte, hogy fedezi azoknak a költségeit, akik egy másik államban kénytelenek abortuszra menni.

Sorra jelentik be a gigavállalatok, hogy állják az utazási költségeket, amennyiben egy munkavállalójuk egy másik államban kényszerül elvégeztetni az abortuszt, írja a BBC. A bejelentések előzménye, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága múlt héten megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot, az ítélet pedig megnyitotta az utat az egyes államok előtt arra, hogy betiltsák a beavatkozást.

Legújabban a Disney, a JP Morgan és a Facebookot tulajdonló Meta jelezte, hogy támogatja a terhességmegszakítás mellett döntő alkalmazottjait, más cégek, mint például az Amazon, már korábban bejelentették, hogy hasonló lépéseket terveznek.

A Disney közleménye szerint a cég elismeri a Legfelsőbb Bíróság döntésének hatását, de továbbra is elkötelezett amellett, hogy „átfogó hozzáférést” biztosítson az alkalmazottak számára a megfizethető egészségügyi ellátáshoz, beleértve a családtervezést és a reproduktív gondozást, függetlenül attól, hogy hol élnek. A cég 80 ezer embert foglalkoztat Floridában, a tervek szerint július 1-én lép életbe a 15 hetes terhesség utáni abortusz tilalmáról szóló törvény.

A JP Morgan bankóriás szintén közölte az amerikai alkalmazottjaival, hogy fedezi a legális abortusz utazási költségeit. „Szeretnénk az alkalmazottaink egészségére és jólétére összpontosítani, és egyenlő hozzáférést biztosítani minden juttatáshoz” – mondta pénteken a bank szóvivője. A másik vezető amerikai bank, a Goldman Sachs szintén július 1-től állja azoknak az alkalmazottaknak az utazási költségeit, akiknek egy másik államba kell abortuszra mennie.

A hasonló lépéseket tevő cégek közé tartozik még a Vogue-ot, a The New Yorkert és a Vanity Fairt kiadó Condé Nast, a Levi Strauss farmermárka, valamit az Uber és konkurenciája, a Lyft is. Az Amazon, a Yelp és a Citigroup már a Legfelsőbb Bíróság döntése előtt bejelentette a lépést.

Nem lesz automatikusan illegális, de sok állam már lépett

A bíróság múlt héten hatályon kívül helyezte a szabad abortuszjog mérföldkövének számító, hetvenes évekbeli Roe vs. Wade ügyet. Az ügyben hozott 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. Akkor az alkotmánybírák azt állapították meg, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik a beavatkozást.

A döntéssel az abortusz nem válik automatikusan illegálissá az Egyesült Államokban, de mostantól az egyes államok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e, és ha igen, milyen keretek között; a tagállamok immár teljesen be is tilthatják a terhességmegszakítást. Az abortuszpárti kutatószervezet, a Guttmacher Institue becslése alapján 20 állam korlátozhatja az abortuszhoz való hozzáférést.

A cégek bejelentéseire reagáltak egyes republikánus politikusok is, a texasi törvényhozók már jogi következményeket lengettek be a Citigroup és a Lyft számára, Matt Rinaldi, az állam Republikánus Pártjának elnöke pedig arra szólította fel az embereket, hogy ne használják a bank szolgáltatásait.

Az abortusz kérdése rendkívül megosztó az országban, egy nemrégiben készült Pew-felmérés alapján a felnőttek 61 százaléka szerint az abortusznak minden esetben vagy legtöbbször legálisnak kellene lennie, míg 37 százalékuk szerint minden vagy szinte minden esetben illegálisnak.

The post Abortuszhoz való jog: több amerikai gigacég is fizeti az utazást appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés