:

Bankholding: Nemcsak digitálisan vagyunk lemaradva, a szolgáltatásokkal is

Bankholding: Nemcsak digitálisan vagyunk lemaradva, a szolgáltatásokkal is

Több mint kétezren dolgoznak a Magyar Bankholding új informatikai rendszerén, ami a tagbankok rendszereiből merít ugyan, de teljesen megújul. Szeretnének javítani a szolgáltatások minőségén, mert az ügyvezető szerint nagy lemaradásban a magyar bankrendszer a nyugat-európaihoz képest.

A Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója, Brezina Szabolcs és a Dorsum értékpapírpiaci üzletágának igazgatója, Nádoryné Viga Ilona interjút adott a Portfoliónak, a fókuszában a készülő informatikai rendszer volt.

Íme a legfontosabb megállapítások:

a hármas fúzióban „minden terv szerint halad”, most a Takarékbank csatlakozását készítik elő (ez 2023-ban várható);a befektetési szolgáltatások informatikai hátterén 4-5 hónapja dolgozik a Dorsum, mind a back office, mind a front office rendszereket lecserélik, és egységesítik a folyamatokat;a Bankholding rendszere felhőalapon fog működni.

Brezina Szabolcs ügyvezető igazgató azt mondta, a tagbankok meglévő informatikai rendszereire alapoznak, de mégis egy teljesen új rendszer jön létre. Ennek a legfontosabb eleme „nem a back office rendszer vagy a mögöttes motor, hanem mindig az ügyfélélmény” lesz.

Erre szerinte azért van szükség, mert

a hazai bankrendszer nem csupán digitálisan van lemaradva a nyugat-európaitól, hanem a szolgáltatások minőségében is.

Több mint kétezren dolgoznak rajta

A befektetési és a mindennapi bankolás külön-külön és integrált applikációkban is elérhető lesz az ügyfeleknek, a Bankholding rendszere felhőalapon fog működni.

A gigabank új informatikai rendszerén több mint kétezren dolgoznak.

Hosszú távon szeretnék az összeolvadó bankok összes szolgáltatását mobil és webes alkalmazásukba integrálni, és ezeket kiegészíteni extra szolgáltatásokkal, mint például egy elemzői értesítés egy ajánlatról vagy egy teljes portfólióelemzés.

A privátbanki tanácsadói felületet szeretnék úgy használni, hogy ingatlanokat vagy más szolgáltatónál lévő befektetéseket is be tudjanak emelni az elemzéseikbe.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Financial Times: A magyar gazdaság legnagyobb kockázata lehet a jövőben Mészáros Lőrinc és az állam bankja
Pénz Forbes 4 perc olvasás
Optimista Mészáros Lőrinc bankja: közel 15 százalékos béremelkedést, erős növekedést várnak
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Megszületett a pontos időzítés a Mészáros-féle szuperbank létrejöttéhez

Jelentős a gazdasági kockázat a Financial Times szerint

A Financial Times Orbán Viktor bankja címmel részletes elemzést közölt májusban az állami bankstratégia kialakításáról egészen a 2010-es évekre visszamenőleg. Szerintük a 2022-es választási győzelem azért is fontos, mert az újabb, hatalmon töltött négy év elég lesz arra, hogy a most még csak formálódó szuperbank erőre kapjon, államhoz közeli tulajdonosi körrel valódi versenytársa legyen a 20 százalék körüli piaci részesedéssel zakatoló OTP-nek, és nem mellesleg a NER fő finanszírozójává váljon.

A cikk fontosabb megállapításai:

a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 30,35 százalékos tulajdonos a Bankholdingban, ez és Mészáros Lőrinc 40 százalék körüli érdekeltsége abszolút felügyeletet jelent a bank működése fölött.Nagy veszély, hogy a legnagyobb hiteleket a kormányközeli üzleti körök kapják. Ha ezek a cégek elveszítik az állami szerződéseiket egy kormányváltás esetén, veszélybe sodorhatják a bank ügyfeleinek pénzét a kieső törlesztések miatt.Még az egyesülés előtt Mészáros Opus Globalja és Tiborcz István BDPST Zrt.-je összesen összesen közel 250 millió euró (98,3 milliárd forint) hitelt kapott.

The post Bankholding: Nemcsak digitálisan vagyunk lemaradva, a szolgáltatásokkal is appeared first on Forbes.hu.