:

Sörgyáras palotájából lett az Andrássy út új szállodája, megnéztük

Sörgyáras palotájából lett az Andrássy út új szállodája, megnéztük

Megnyitotta kapuit Budapest új belvárosi szállodája, a Hotel Oktogon. A Haggenmacher-palota műemléképületét a megnyitó napjaiban jártuk be a tervezők társaságában.

Haggenmacher Henrik vállalkozása a dualizmus korának egyik tipikus sikertörténete. Svájcból indult vándorútra, alig húsz évesen, és egy csehországi kitérő után érkezett az országba, egyszerű molnárlegényként. Később főmolnár lett, megszerezte a lisztárusítási jogot, gőzüzemű malmot indított, munkásokat vett föl, vagyonát pedig jó érzékkel telekvásárlásokra fordította. Sikeres üzletemberré vált, aki egyaránt érdekelt volt a malomiparban, a sörgyártásban és az ingatlanbizniszben.

Dreher Antal után a második legtöbb sört ő főzte a Pest-budai polgároknak,

és működött egy üzeme Kőbányán, de övé volt az a promontori (budafoki) épületegyüttes is, amit ma Art Quarter Budapest néven ismerünk (innen nemrég hoztunk egy erős sztorit).

Ő építette az egykori Sugár út egyik impozáns palotáját is 1881 és 1883 között, a mai Andrássy út 52. szám alatt. Az Oktogontól egy sarokra álló épület tervezője – az egyébként Hamburgból bevándorolt – Schmahl Henrik volt, akinek többek között a Párisi Udvar és az Uránia mozi épületét is köszönhetjük.

Az emelet hatszobás saroklakásában 84 éven át, 1934 óta működött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 10. számú fiókkönyvtára, a 2010-es években pedig a kevésbé emelkedett tevékenységet folytató Hello Baby Bar üzemelt az udvarban, ami a fölé kifeszített és felfújt hatalmas gömbökről maradt emlékezetes.

A korabeli terek közül megújult a főlépcsőház, a neoreneszánsz loggia és a könyvtárnak helyet adó szalonterek is, a többi helyiségben szállodai funkciók kaptak helyet, összesen 121 szobában – a feladat nehézségét jól érzékelteti, hogy ebből 105 különböző alaprajzú. A műemléki felújítást a neves Archikon, a belső tereket a magyar-olasz hátterű Este’r Partners építészirodák tervezték.

„Kihívás volt, hogy a hangsúly a profin megvalósított neoreneszánsz épületen maradjon, de közben hozzátegyük a mai ízeket úgy, hogy a végeredmény élményszerű legyen. Ez volt az egész projekt fő kérdése” – vallja Nagy Csaba, az Archikon építésziroda vezetője. Mellette Radnóczy Eszter, az Este’r Partners vezető tervezője és alapítója. + 25 kép a galériában + 25 kép a galériában Így lett a Haggenmacher-palotából Hotel Oktogon | Fotók: Sebestyén László (28 kép)

A megbízó a Csányi Sándor (OTP), Garancsi István (Market) és Hernádi Zsolt (Mol) közös érdekeltsége, a CD Hungary volt. A cég egyébként már évek óta üzemeltet egy szállodát a közelben, az Andrássy út 8. alatt található Hotel Moments hasonló felállásban készült el (ott is a CDH volt a megrendelő, az Archikon a tervező, a Market a kivitelező, és a Continental Group üzemelteti a szállodát). Az ingatlanokat 2005-ben cserélte el az önkormányzat három lakásra és egy lakóházra, a két palotát mindössze 309 millió forintért számították be az alkuba. A könyvtárnak helyet adó 318 négyzetméteres ingatlanrészért később további 269,9 millió forintot fizettek, de ezzel együtt is látszik, hogy nem rossz vásárt csináltak.

The post Sörgyáras palotájából lett az Andrássy út új szállodája, megnéztük appeared first on Forbes.hu.