:

Marad vagy nem? Ezt mondja a kettős benzinárról a miniszterelnök

„Minden a háborún múlik. Ha háború van, akkor háborús infláció van”, de ha már béke van, gyorsabban ki lehet vezetni az intézkedést, mondta a benzinársapkáról Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban. Arról is beszélt, hogy a 100 ezer kkv benne maradhat a rezsicsökkentésben.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója csütörtökön azt javasolta, hogy július 1-től fokozatosan ki kellene vezetni a 480 forintos hatósági üzemanyagárat, mert úgy látja, az ellátásbiztonság szempontjából ez a célszerű. Ahogyan arról mi is írtunk, az EU szerint diszkriminatív lehet a magyarországi üzemanyagár-rendszer a külföldi rendszámmal, illetve forgalmi engedéllyel rendelkező gépjármű-tulajdonosok számára, ezért annak felfüggesztését kérte szerdai levelében Thierry Breton uniós ipari biztos.

A Portfolio cikke szerint a miniszterelnök azt mondta az Európai Bizottság kéréséről: van logika abban, amit mondanak, de ez nem fekete-fehér történet. Hozzátette: valóban nem lehet különbséget tenni állampolgári alapon,

de ez a magyar kormány szerint békeidőben lehet érvényes, most viszont háború van, és ezek ilyenkor nem érvényesek.

Szerinte az ukrán fronthoz közelebb magasabb az infláció az Európai Uniós tagállamokban és egyébként is az az alapállás, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel meg. Hozzátette: ha nem lenne a benzinársapka, akkor 700-900 forint között lenne a benzin literje.

Szépen mindenki befizeti

Az „extraprofitadónak” nevezett intézkedésről Orbán Viktor azt mondta:

az érintett cégekhez „befújt a szél egy várthoz képest sokkal nagyobb profitot”

és a szabályozást úgy alakították ki, hogy ennek nagyjából a kétharmadát vonják el, hogy közben megmaradjon egy ösztönző a jó működésre. Az adóemelések áthárításával kapcsolatos felvetésre úgy reagált: a cégek is „tudják, hogy nem lehet áthárítani”, igaz, később úgy fogalmazott: néhány kis stiklitől eltekintve ők ezt nem fogják áthárítani. A kormányfő előre köszönetet mondott a cégeknek, hogy a kirótt terheket majd befizetik a költségvetésbe,  és úgy fogalmazott: szépen mindenki befizeti és „túl leszünk” ezen a két éven.

Bejelentette, hogy szombaton jelenik meg a rezsicsökkentés új szabályait tartalmazó rendelet, ami szerint mintegy 100 ezer kkv-t benne maradhat a védett körben, vagyis az egyetemes szolgálatatásban.

The post Marad vagy nem? Ezt mondja a kettős benzinárról a miniszterelnök appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés