:

2 és fél gramm kokain a zsebben? Kanadában tesznek vele egy próbát, és nem fog érte börtön járni

Átmenetileg dekriminalizálja Kanada kormánya Brit Columbia tartományban a kokaint, az MDMA-t, a metamfetamint és az opioidokat is.

Három éven keresztül a felnőttek összesen 2,5 gramm opioidot, kokaint vagy MDMA-t tulajdonolhatnak úgy, hogy az állam nem fogja üldözni őket, írja a BBC. Ez fontos kitétel, a drogok ettől még nem lesznek legálisak, csak börtönbe nem lehet a megadott mennyiségi keretek alatt kerülni.

Ehelyett az állam inkább az elérhető egészségügyi és szociális segítség felé terelné azokat, akik drogot tartanak maguknál.

Brit Columbia tartománya azért kérte a drogok dekriminalizálását,

mivel a túladagolások több mint kétezer életet követeltek tavaly Kanada legnyugatibb régiójában.Ez elsőre furán hangozhat, a tartomány szerint azonban „meg szeretné szüntetni a szégyent, amely gyakran megakadályozza, hogy az állampolgárok életmentő segítséghez folyamodjanak”.A mentális egészségért felelő szövetségi miniszter, Carolyn Bernett szerint az ideológiai ellenállás túl sok életet követelt.

„Ezt nemcsak azért tesszük, hogy életeket mentsünk, de azért is, hogy a kábítószer-fogyasztóknak méltóságot és választási lehetőséget biztosítsunk”

– mondta Bernett.

A program jövő január 31-től 2026. január 31-ig tart.

The post 2 és fél gramm kokain a zsebben? Kanadában tesznek vele egy próbát, és nem fog érte börtön járni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés