:

Ennyit keres Németországban egy Lidl-dolgozó

Ennyit keres Németországban egy Lidl-dolgozó

A Lidl 1,5 euróval 14 euróra (közel 5400 forintra) emeli június elsejétől németországi alkalmazottainak órabérét, ez ugyannnyi, mint amennyit átlagosan konkurensénél, az Aldinál keresnek az ott dolgozók.

A Business Insider németországi kiadásának cikke szerint a helyi megállapodásoktól és a szakmai tapasztalattól függően a legalacsonyabb kezdő fizetés a jövőben akár 18 euró (kb. 6900 forint) fölé is emelkedhet, és ehhez jön még a karácsonyi- és a szabadságpénz.

A Lidl ezzel versenytársát, az Aldit követi, amely áprilisban jelentette be a legalacsonyabb órabér 14 euróra való felemelését – a döntést az ott is elszálló inflációval indokolták. Németországban egyébként 2022 júliusában emelkedik 10,45 euróra (ez közel 4000 forintnak felel meg) a törvényesen előírt, óránkénti minimálbér, vagyis a Lidl és az Aldi által kínált 14 euró jóval efelett van.

Magyarországon jelenleg 200 000 forint a havi minimálbér, ez óránként 1150 forintos, míg a szakképzettséget igénylő, 260 000 forintos garantált bérminimum esetén 1495 forintos órabért jelent. Ennél a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő kiskerláncok jóval csábítóbb, bőven bruttó 300 000 forint feletti kezdő fizetéseket kínálnak, míg a szakképzett munkaerő bruttó félmillió forintot is megkereshet. A nagy láncok rendszeresen tartanak toborzó napokat, ahogyan arról mi is írtunk, az Aldi például kiemelt bér mellett szállást is ad a Balatonnál, csak legyen elég eladójuk. Balatoni üzleteikben például a bolti eladók kezdőbére heti 40 órás munkavégzés esetén bruttó 398 800 forint, heti 35 órás munkavégzés esetén bruttó 348 950 forint, aki pedig a 30 órás munkavégzést választja, az bruttó 299 100 forint bérre számíthat.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Ennyit kereshet most egy kasszás a Tescónál vagy a Sparnál – óriási a létszámhiány
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Kiemelt bér mellett szállást is ad a Balatonnál ez a kiskerlánc, csak legyen elég eladó
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Béremelés az Auchannál: 320 ezer forint lesz a kezdő bruttó fizetés
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Nem elkerülhető a 10% feletti infláció, van aminek több mint 50%-kal nőtt az ára egy év alatt

The post Ennyit keres Németországban egy Lidl-dolgozó first appeared on Forbes.hu.

The post Ennyit keres Németországban egy Lidl-dolgozó appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés