:

Ingyenes, a magánéletünket tiszteletben tartó hangvezérléssel frissíti eszközeit a Sonos

Ingyenes, a magánéletünket tiszteletben tartó hangvezérléssel frissíti eszközeit a Sonos

A hangvezérlés lehetősége nem újdonság a Sonos hangcuccainál, hiszen a gyártó összes mikrofonnal rendelkező eszközén (pl. Arc, Beam, Roam stb.) elérhetők az olyan digitális asszisztensek, mint a Google Asszisztens és az Amazon Alexa. Ezeknek köszönhetően az említett termékek okoshangszóróként is használhatók (Magyarországon ugyan csak némi trükközéssel), tehát hangparancsokkal elindítható például a zenelejátszás, vagy utasításokat adhatunk az otthoni rendszerünk részét képező további okoseszközöknek.

Kapcsolódó Bitang hangzással és pénztárcabarát(abb) árral érkezik az új Sonos soundbar Minden korábbinál barátságosabb árcédula és remek hangzás jellemzi a most bejelentett Sonos Ray soundbart.

Sonos Voice Control

A Google Asszisztens és az Amazon Alexa sokakat zavaró hátránya ugyanakkor, hogy ezen rendszerek nemcsak „hallgatóznak”, hogy bármikor reagálhassanak a felhasználók hangparancsaira, de a begyűjtött információkat a felhőben dolgozzák fel, és sosem lehetünk biztosak abban, a szolgáltatást biztosító cégek pontosan mire használják fel az így begyűjtött információkat. Éppen ezért lehet sokak számára jó hír a Sonos Voice Control érkezése, ami

június 1-től minden korábbi, mikrofonnal rendelkező Sonos terméken elérhetővé válik egy ingyenes szoftverfrissítésnek köszönhetően.

Amivel fontos tisztában lenni, hogy a Sonos Voice Control nem egy újabb digitális asszisztens, tehát kérésre sem fog vicceket mesélni, és az időjárásról sem kérhetünk tőle tájékoztatást. Ahogy a neve is mutatja, egyetlen célja a hangparancsokkal történő vezérlés biztosítása.

Sonos

Ez egyrészt az eddiginél is kényelmesebbé teszi a Sonos hangcuccaink használatát, de további hatalmas előny (és sokak számára kulcsfontosságú részlet), hogy a hangparancsok használatát lehetővé tévő szoftver a felhasználó szájából elhangzó kéréseket teljes egészében az eszközön dolgozza fel. Magyarán semmilyen adat nem hagyja el az otthonunkat, a Sonos nem küld hangot vagy leiratot a felhőbe, nem tárolja, nem hallgatja meg és nem olvassa el a tartalmakat.

Hey Sonos!

Maga a rendszer ugyanúgy működik, mint bármelyik népszerű digitális asszisztens: a mikrofonnal rendelkező eszközünk a „Hey Sonos!” elhangzásával aktiválható, majd ezt követően kiadható a konkrét hangparancs. A Sonos Voice Control megkérhető egy adott szám, album vagy lejátszási lista elindítására, könnyedén hordozható a zene egyik eszközünkről a másikra, illetve elmenthetők és a személyes zenei könyvtár kedvencei közé tehetők a zeneszámok, és egyéb tartalmak. Emellett léptethetünk számot, módosíthatjuk a hangerőt, és megszabhatjuk azt is, hogy a meglévő Sonos eszközeink közül melyiken és milyen hangerőn szólaljanak meg a kedvenc dallamaink.

Mindez ráadásul már hetekkel a hivatalos indulás előtt hibátlanul működik.

A Sonos New Yorkban tartott exkluzív bemutatóján nemcsak a frissen bejelentett, a korábbiaknál kompaktabb és pénztárcabarátabb Ray soundbar kipróbálására volt lehetőségünk, de élesben tesztelhető volt a Sonos Voice Control is. A rendszer nemcsak gond nélkül reagált a „Hey Sonos!” után elhangzó instrukciókra, de tapasztalataink szerint – részben a helyben történő információfeldolgozás miatt – jóval rövidebb válaszidővel dolgozott, mint az Amazon vagy a Google megoldása. Ez annyit tesz, hogy a rendszer sokkal gyorsabban, lényegében mindenféle „gondolkodás” nélkül reagált a kérésekre, nem úgy, mint a sokszor hosszú másodpercekig homokórázó, az információkat a felhőben feldolgozó említett rendszerek.

Sonos Giancarlo Esposito kölcsönzi a hangját a Sonos Voice Controlnak.

A Sonos Voice Control különlegessége továbbá, hogy a rendszer hangját a Breaking Badből, a Better Call Saulból, a The Mandalorianból vagy éppen a Far Cry 6 videójátékból ismerős Giancarlo Esposito adja, így a hangparancsainkra minden esetben egy ismerős, kellemes orgánum reagál. Ez elsőre talán nem hangzik olyan nagy dolognak, de részünkről mindenképpen kiosztunk egy extra piros pontot a Sonosnak, amiért nem egy mesterségesen kreált hang szólal meg az életterünkben, hanem egy valóban létező ember szavait halljuk vissza.

Itthon sem kell lemondani róla

Az új funkció hivatalosan június 1-én indul az Egyesült Államokban, majd később Franciaországban is elérhetővé válik (ott természetesen franciául), idővel pedig más országok és régiók is megkapják a saját lokalizált változatukat. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy júniustól például Magyarországon nem lesz használható a Sonos Voice Control. Kérdésünkre Casey Clemens, a Sonos kereskedelmi igazgatója megerősítette, hogy a funkció hazánkban is bekapcsolható lesz, tehát angol hangparancsokat kiadva itthon is vezérelhetők lesznek a Sonos eszközök.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az induláskor még csak a Sonos Radio, az Apple Music, az Amazon Music, a Deezer és a Pandora szolgáltatások esetében lesz elérhető a hangvezérlés lehetősége, tehát kezdetben a Sonos alkalmazással összekötött Spotify és YouTube Music streaming szolgáltatások esetében nem tudjuk majd kihasználni az újdonságot.

Sonos

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy például a Spotifyról hangparancssal még nem tudunk majd konkrét számokat elindítani, viszont a vezérlés funkciót ettől függetlenül megkapjuk. Ennek megfelelően az appból elindított zenék hangereje szabályozható lesz, módosíthatjuk melyik eszköz szóljon, és leállítható lesz a lejátszás. Emellett a Sonos gőzerővel dolgozik azon, hogy ezek a szolgáltatások is minél hamarabb vezérelhetők legyenek a Sonos Voice Control segítségével.

Szintén lényeges részlet, hogy mivel a beérkező információ feldolgozása az eszközön történik, így nemcsak az otthoni, hálózatra kötött eszközökön használható a Sonos Voice Control, de az olyan hordozható, Bluetooth-kapcsolatot is használó eszközökön, mint a Move vagy a Roam.

Ennek megfelelően a szabadban, egy erdőben sétálva, vagy egy medence mellett heverészve is kiadhatjuk a hangparancsokat. A korlátozás csupán annyi, hogy ilyenkor a különböző streaming szolgáltatások kezelésére nem lesz lehetőség, lényegében a Sonos applikáció vezérlő lehetőségeit (lejátszás, léptetés, hangerőszabályzás) kapjuk meg hangparancsok formájában.

Birkás Péter további cikkei Bitang hangzással és pénztárcabarát(abb) árral érkezik az új Sonos soundbarEzek most a legnépszerűbb mobilmárkák itthonMég idén Xbox konzol válhat a tévéinkből

A 24.hu újságírója a Sonos vendégeként vesz részt a New York-i bemutatón.

The post Ingyenes, a magánéletünket tiszteletben tartó hangvezérléssel frissíti eszközeit a Sonos first appeared on 24.hu.