:
Breaking News

Szerepel-e Shane Tusup a Hosszú Katinka-filmben?

Szerepel-e Shane Tusup a Hosszú Katinka-filmben?

Képregényes szuperhőseink helyett sportolóink vannak, az exférj nem akart megszólalni, az SZFE-kurátor szerint pedig a dokumentumfilmekre rá kell szánni a pénzt, még ha számosított elvárás nincs is a műfaj valaha volt legnagyobb állami támogatását kapott címe felé.

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Katinka című dokumentumfilm alkotógárdája, maga a címszereplő, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint Káel Csaba filmügyi kormánybiztos jelenlétével.

Élete legkeményebb ellenfele: a covid

A Katinka forgatása még a világjárvány előtti közvetlen időszakban, 2020 elején indult. Pálinkás Norbert rendező azt a hétfői esemény során is megjegyezte az Uránia moziban, hogy az eredeti terv szerint az „utolsó nagy megmérettetésig”, a 2020-ra tervezett tokiói olimpiáig kísérte volna végig az úszó kilenc hónapos felkészülési menetét.

A covid ezt a menetrendet rúgta fel, az elmúlt két évben alaposan átfogalmazta nemcsak a felvázolni kívánt utat, de a forgatást is. Végül a 2021 nyarán megtartott olimpia után is be kellett ékelni felvételeket Amerikában, amiket Hosszú Los Angeles-i időszakáról szóló fejezetéhez forgattak hozzá.

Sztársportolók mélyen: a világjárvány mentális hatásait is látjuk az olimpián

Köbli Norbert kreatív producer nem is fogta vissza magát, mindjárt Hosszú „életének legkeményebb ellenfelének” írta le a koronavírust, amiről el se hiszi, hogy épp a kamerák előtt ütötte fel a fejét a sportoló felkészülési szakaszában. „Amit balszerencsénknek láttunk benne, attól vált végül a film érdekesebbé, én pedig dörzsöltem a tenyeremet, hogy még ilyen drámákat!” – fűzte hozzá Köbli.

Általános hangulat volt a résztvevőktől, amit a film producere, Lajos Tamás a Szupermodern Stúdió Kft.-től, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának tagja megfogalmazott:

„Kicsit örülök, hogy itt vagyunk a bemutatón.”

Utalva ezzel arra is, hogy a Katinkát tartja „élete legnehezebb, leghosszabb, legbonyolultabb, legenergiaigényesebb” munkájának.

Pontosan ezt szerette volna elmondani

Saját hangját ma is alig bírja visszahallgatni, szögezi le a Forbes 2021-es sport- és celeblistáinak szereplője.

„Saját magamat vásznon látni, ráadásul több mint 100 percen keresztül néha picit kínzás, de pontosan azt szerettem volna elmondani, amit a film is elmondott”

– tette hozzá Hosszú.

Hosszú lecsúszott, Sebestyén az első – a legértékesebb magyar celebek listáján

Újságírói kérdésre Hosszú a saját részvételéről azt mondta (nemcsak főszereplője, executive producere is a filmnek): a 75 napos forgatás előrehaladtával egyre kevésbé zavarta már a vele forgató stáb.

„Megbeszéltük Lajos Tamással, hogy inkább legyenek meg a felvételeink, még ha nem is feltétlenül kerülnek bele a filmbe, legyen természetes, csináljam a saját dolgom, ne amiatt csináljam vagy mondjam másképp, mert ott a stáb. Maximum nem engedem majd, hogy belekerüljön.”

Hozzátette: végül már az első vágással sem igazán kellett megvétóznia jeleneteket.

A dokumentumfilm nem egyenlő az olcsó filmmel

A 24.hu még a 2020 elején odaítélt állami támogatás idején számolta össze, hogy az előtte levő kilenc évben sem kapott összesen annyi állami támogatást 21 dokumentumfilm, mint a Katinka.

Arra a kérdésre, hogy ez nem aránytalan-e, Káel azt mondta: az elmúlt időkben sokat változott a dokumentumfilmek hozzáállása mind a szempontok sokféleségét, mind a filmek mennyiségét tekintve. A Nemzeti Filmintézet (NFI) döntőbizottsága a forgatókönyvben egyértelműen új típusú megközelítést látott sportéletrajzi értelemben, ezzel is indokolta Káel a film gyártására adott 560 milliós összeget, valamint Hosszú világszintű ismertségével, népszerűségével is.Lajos Tamás hozzátette: „A világ már túl van azon a szemléleten, hogy a dokumentumfilm egyenlő az olcsó filmmel, ezt le kéne zárni.” Lajos a streamingszolgáltatóknál is jelentős költségvetésű, energiaráfordítású dokumentumfilmeket, sorozatokat lát, meg is jegyezte, „azóta is született döntés jelentős költségvetési támogatásról dokumentumfilm és sportfilm esetében az NFI-től”.

„Le kell zárni azt a korszakot, hogy pénz nélkül csinálunk dokumentumfilmet, akárki akármit mond, ott van ugyanis a vásznon”

– tette hozzá Lajos.

„Képregény-irodalomban nem vagyunk annyira erősek, mint az amerikaiak. Szuperhőseink viszont vannak, a sportolóink” – vezette fel további érvelését Káel arról, hogy a kiemelt mértékű állami támogatással forgott Katinka „nem egy A-kategóriás, amerikai sportfilm”. Ehelyett „külön műfajnak” tartja, az úszó is szerinte egy „mai hús-vér szuperhős”, akinek „a sikerein és örömein kívül legbelsőbb titkaiból” is mutatni kívántak a nézőknek.

A Katinka hivatalos plakátja. Fotó: Intercom

Shane Tusup nem akart megszólalni

A film gyermekkorától egészen 2022-es magánéleti terveiig, ha nem is mélyreható részleteiben, de legalább nagy vonalakban fedi le az úszó karrierjét, legyen szó akár az Iron Lady márka kibontakozásáról, sőt egykori edzőjével és volt férjével, Shane Tusuppal való kapcsolatáról, együttműködéséről is. Katinka és családja, valamint néhány régi barátja, úszótársa megszólaltatásával megtudunk ezt-azt ennek a viszonynak a természetéről, a közös sikerek kulcsáról vagy a házasság végéről, magát Tusupot nem szólaltatja meg a film, friss interjúban nem bukkan fel a vásznon, csupán archív felvételeken keresztül látjuk őt.

A Forbes.hu kérdésére Tusup hiányáról és archívokon való szerepeltetéséről Köbli azt mondta: tudták, hogy erre a részre mindenki kíváncsi, nem hagyhatják ki és nem is akarták kihagyni Tusupot a történetből, „attól a film hitelessége csorbult volna”, Hosszútól pedig „nagyvonalúnak” tartja filmen belüli és kívüli megnyilvánulásait erről az életszakaszáról. Lajos Tamás is a „nagyvonalú” jelzővel illette Tusupot, hogy hozzájárult az archív felvételeknek a felhasználásához, mindezen felül amit a stáb és Hosszú el akartak mesélni a kapcsolatról, az benne van a filmben. A szereplési megállapodás részleteiről többet semelyikük nem tudott vagy kívánt mondani.

Hosszú viszont még annyit hozzátett Tusup kapcsán:

„Nagyon sok felkérés ment felé, hogy szólaljon meg a filmben, azt a részét elutasította.”

Na, de miért pózol félmeztelenül Shane Tusup a Forbesban?

Nincs számszerűsített elvárás, csak nézzék sokan

A Katinka előtti kilenc évben pályázó dokumentumfilmeknek kiosztott, 534 millió forint állami támogatás fele a Soul Exodus és a Vadlovak – Hortobágyi mese című produkcióknak ment. Az előbbi az NFI április 13-mal frissített adatai szerint 3452, az utóbbi 26 924 fős összlátogatottságot produkált a hazai mozikban.

A Forbes.hu-nak arra a kérdésére, hogy akár első hétvégi, akár összes látogatottság tekintetében milyen elvárások fogalmazódtak meg, Káel azt mondta:

„A nyitóhétvégi box office az amerikaiak sportága, sőt elég nagy bajban lennénk, ha mondjuk visszamennénk tíz évre, hogy mire költöttünk sokat, és ez a box office-ban hol helyezkedne el. Nekünk más egyelőre a szisztémánk.”

Káel elmondása szerint „az elvárás, hogy minél többen nézzék meg a filmet, nincs számokban lefektetve” – hiszen Hosszú sportolói pályáját önmagában példaértékűnek tartja.

A Katinka május 12-től látható a hazai mozikban.

The post Szerepel-e Shane Tusup a Hosszú Katinka-filmben? first appeared on Forbes.hu.

The post Szerepel-e Shane Tusup a Hosszú Katinka-filmben? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés