:

Nem elkerülhető a 10% feletti infláció, van aminek több mint 50%-al nőtt az ára egy év alatt

Nem elkerülhető a 10% feletti infláció, van aminek több mint 50%-al nőtt az ára egy év alatt

Kedden reggel teszi közzé a KSH az áprilisi inflációs statisztikát, a szakértők egybehangzóan úgy vélik, tovább gyorsult a drágulás és hamarosan a kétszámjegyű infláció sem kizárt.

A kérdés csak az, hogy már most átlépjük a 9%-os határt, amire több mint húsz éve nem volt példa, vagy erre még várni kell néhány hónapot. Az elemzők szerint ugyanis nem kétséges, hogy ez is el fog jönni, sőt

a többség úgy látja, hogy a kétszámjegyű inflációs rátát sem fogjuk tudni elkerülni.

A következő időszak legnagyobb kérdése, hogy mi lesz az árstopokkal, ez eldöntheti azt is, hol tetőzik majd a drágulás – írta hétfő reggeli összefoglalójában a Portfolio.

A nemzetközi folyamatok sem adnak okot túl sok bizakodásra, egyelőre sehol nem beszélhetünk az infláció tetőzéséről, a globális energia- és élelmiszerárak esetében legnagyobb jóindulattal is azt lehet mondani, hogy a korábbinál lényegesen magasabb szinten stabilizálódtak. Ezért a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint itthon is korai lenne a csúcsot várni, a szakemberek úgy gondolják, hogy áprilisban 9%-ra gyorsulhatott az áremelkedési ütem, utoljára 2001 nyarán volt példa hasonló szintre.

Pénz Forbes 2 perc olvasás
Májustól drágulhat meg igazán az élet – főleg ezen a két területen
Pénz Nagy Bertalan 5 perc olvasás
Ingatlanpiac: csak drága lakást tudunk venni még drágább hitellel
Üzlet Topolay Gábor 3 perc olvasás
Ez lehet az eredménye az árstop meghosszabbításának
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Benzinárstop: csoportos per indul a magyar állam ellen

Az ukrajnai háború minden tekintetben igen jelentős inflációs nyomást generál, így vélhetően az történhetett, hogy az árnyomás még nem jelent meg teljes egészében a márciusi adatokban. Ennek fényében ismét gyorsuló havi inflációs mutatóra számítok, méghozzá 1,3 százalékos értékre – mondta a lapnak Virovácz Péter, az ING Bank szakembere.

Drágul a munkaerő, a nyersanyag, az energia, a szállítás és mindez egyre inkább begyűrűzik a termelői árakba és az erős kereslet miatt pedig egyre inkább a fogyasztói árakba is

– foglalta össze Virovácz. 

A G7 gazdasági oldal eközben termékkosorak árát figyeli és hétfői cikkükben összegyűjtötték, hogy minek ára nőtt több mint másfélszeresére az egy évvel korábbihoz képest. “Tavaly áprilisban egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került, ha négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézzük. Idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt, vagyis a termék egy év alatt 89 százalékkal drágult. Ugyanígy számolva az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább, a G7 saját mérései szerint ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban” – írja a G7.

Borítókép fotó: stevebp / Pixnio

The post Nem elkerülhető a 10% feletti infláció, van aminek több mint 50%-al nőtt az ára egy év alatt first appeared on Forbes.hu.

The post Nem elkerülhető a 10% feletti infláció, van aminek több mint 50%-al nőtt az ára egy év alatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés