:

Ki az a facilitátor, és miért van rá szükségünk? Kipróbáltuk, elmeséljük

Ki az a facilitátor, és miért van rá szükségünk? Kipróbáltuk, elmeséljük

Bár Skandináviában már bevett gyakorlat, hogy a cégek időnként facilitátor segítségével fejlesztik a csapatukat, Magyarországon még igencsak gyerekcipőben jár a módszer. Ebben hozott el fordulótot Wieland Veronika frissen megjelent könyve, A facilitátor, ami a képzett trénereknek tudástár, a tapasztalatlanabbaknak egy hasznos önfejlesztő kézikönyv lehet. A Magyarországi Facilitátorok Egyesületének eseményén értettem meg igazán, mit jelent ez.

Reggel 8.30, a Magyar Zene Házában találkozunk. Valamiért legalább 30-40 főre számítok, ehelyett kisebb, bensőséges csapat fogad, ami aztán a közös munkát is hatékonyabbá teszi. Bevallom, van bennem némi szkepticizmus: tartok tőle, hogy kényelmetlen két óra következik, amiben majd különböző ábrákat és száraz előadásokat kell végigszenvedni olyan témákban, amikről már nagyon sokat hallottunk korábban. Pozitív meglepetésként ér, hogy fotók, legó, jegyzettömb kerül elő.

Az esemény nem a könyv népszerűsítéséről vagy bemutatásáról szólt, de az biztos, hogy a szakma itthoni művelőinek fontos alapot fog adni. Az első félórában oldódunk, ismerkedünk, majd belecsapunk a közepébe. A két vezető, Faix Katalin és Hlavay Richárd rövid idő alatt csapatot kovácsolnak belőlünk. A jégtörő feladat után játékos önismereti gyakorlatokat végzünk, majd az esemény végén rátérünk a nagybetűs lényegre: csoportokban tárgyaljuk meg, hogy küzdhetők le a munkahelyen felmerülő akadályok, csoportdinamikai nehézségek. Nincs rossz válasz, mindenki véleménye érvényesül és kifejezésre juthat. Izgalmas látni, mennyi különböző szemléletmód találkozik egymással. Na de ahelyett, hogy spoilerezném a feladatokat, összesítem azt, amit megtudtam erről a módszerről az esemény alatt.

Forrás: Magyarországi Facilitátorok Egyesülete

Mit csinál egy facilitátor?

A facilitátor tulajdonképpen egy moderátor, aki – a szó eredeti jelentéséhez mérten – megkönnyíti és elősegíti a csapat munkáját és haladását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a résztvevőkkel közösen megvizsgálja, mi teszi hatékonnyá, produktívvá és jövedelmezővé a munkát, milyen akadályokkal kell szembenéznie a csapatnak, mi gátolja őket a célok elérésében. Ez mind olyan tudás, ami külső beavatkozás nélkül, organikusan is kiderülne valamikor, csak épp lehet, hogy feleslegesen elpazarolt időt és konfliktusokat követelne a folyamat. Ami külön szimpatikus, hogy a facilitátor nem rágja a szánkba a helyes döntést, inkább jól irányzott kérdésekkel vezeti rá a csapatot megoldásra.

„Hogyha más eredményt akarsz, máshogy kell csinálnod”

– írja könyvében Wieland Veronika, ezzel rávilágítva, hogy ezeken a tréningeken az elmélet helyett a gyakorlaton a hangsúly.

Miben segít egy jó facilitátor?

A tréning során valahol a pedagógus, a pszichológus és a coach között helyeztem el magamban a facilitátorokat, akik bár a csoportra hatnak, egyéni szinten is mélyítik az önismeretünket. Nyilván a fő fókusz esetükben a cég, a szervezet működése, és miután feltérképezték az elakadás okát, azt támogatják például…

minőségi döntések meghozatalában,a különböző vélemények, érdekellentétek felszínre kerülésében, azonosításában, és asszertív kommunikálásában,belső, munkával kapcsolatos szorongások csökkentésében,a kreatív ötletek felszínre hozásában, tervek kidolgozásában,a csoport integritásának erősítésében,abban, hogy a tagok személyiségükhöz és lehetőségeikhez mérten tudjanak felelősséget vállalni a különböző feladatokban.

Egy fontos idézet

„A facilitátor egy olyan tudatossági szintet képvisel egy csoport számára, ami elengedhetetlen, hogy időnként megjelenjen minden szervezetnél. A külső, semleges nézőpont olyan rálátást tud adni a tagok számára, amit már réges rég elveszítettek, vagy talán sosem birtokoltak igazán. Ennek a nézőpontnak szinte megfizethetetlen a hozzáadott értéke, ha túl komplex egy helyzet …”

– idézve A facilitátor című könyvből.

Forrás: Magyarországi Facilitátorok Egyesülete

Néhány tanulság az eseményről

Bár a facilitátori programot alapvetően összeszokott csapatoknak találták ki, érdekes volt megfigyelni, hogy a módszerdemonstrációs alkalmon még egymás számára ismeretlen emberek között is gyorsan kialakult a csoportkohézió. Így pedig, kvázi modellezve a munkahelyi környezetet, érthetővé és kézenfoghatóvá vált a facilitátor munkája. A feladatok rávilágítottak többek között, hogy…

eltérő életkorú és pozíciójú emberek is rengeteg közös gondon és örömön osztoznak,végérvényben minden cég dolgozói hasonló fázisokon mennek keresztül,a motivációt és az akaraterőt nem vehetjük magától értetődőnek,szét kell tudnunk választani, mire van ráhatásunk és mire nincs,az önreflexió gyakorlása mind a munka, mind a magánélet terén megspórolhatatlan feladat,a cégen belüli nyílt kommunikáció és visszajelzés elengedhetetlen,fontos, hogy legyenek szövetségeseink és támogatóink,amit a környezetünkről feltételezünk, az sokszor csak a saját félelmeink kivetülése,szimbólumokon és játékokon keresztül néha könnyebb kapcsolódni, mint szavakkal.

Ha szeretnél többet megtudni a könyv szerzőjéről

A facilitátor című könyv szerzője, Wieland Veronika a facilitátori szakma meghonosítója Magyarországon. Eredeti végzettségét tekintve pedagógus, aki az évek alatt továbbképezve magát ma már tréner, coach, szervezetfejlesztő és nemzetközi szinten elismert facilitátor. Facilitátori pályáját 2001-ben moderátorként kezdte, majd egy akkor 22 000 főt foglalkoztató multinacionális vállalat trénereként, később képzés-fejlesztési vezetőjeként szerzett széleskörű tapasztalatot. Jelenleg a szervezetfejlesztéssel, facilitációval és az ezt támogató professzionális eszközök értékesítésével foglalkozó Wieland és Wieland Kft. ügyvezetője. A Magyarországi Facilitátorok Egyesületének alapítójaként szívügyének tekinti a facilitátori szakma és a facilitációs szemlélet hazai népszerűsítését.

Kiemelt kép: Magyarországi Facilitátorok Egyesülete

The post Ki az a facilitátor, és miért van rá szükségünk? Kipróbáltuk, elmeséljük first appeared on Forbes.hu.

The post Ki az a facilitátor, és miért van rá szükségünk? Kipróbáltuk, elmeséljük appeared first on Forbes.hu.