:

Milliárdos üzlet: elkelt az egyik legismertebb magánegészségügyi márka

Milliárdos üzlet: elkelt az egyik legismertebb magánegészségügyi márka

Egymilliárd euróért vásárolta fel egy belga holdingtársaság a Magyarországon is aktív Affidea többségi tulajdonrészét.

A belga Groupe Bruxelles Lambert (GBL) holdingtársaság felvásárolta Európa vezető egészségügyi diagnosztikai szolgáltatója, az Affidea többségi tulajdonrészét, közölték a felek a Forbes.hu-val.

Ez az első nagy bevásárlásuk

A GBL-nek ez az első jelentős felvásárlása az egészségügyben. Kétségkívül nagy üzletet kötött:

a vételár egymilliárd euró, azaz kb. 373,7 milliárd forint.

A tranzakció várhatóan 2022 harmadik negyedévében zárul le.

Az Affidea a svájci B-Flexion többségi tulajdonában volt eddig, a GBL kisebbségi tulajdonosként 2014 óta jelen van a cégben. A B-Flexion most teljes mértékben kivonul a cégből, a menedzsment a GBL-lel együttműködve folytatja a továbbiakban.

„A GBL a cég vezetésével együttműködésben továbberősíti az Affidea vezető szerepét a meglévő piacokon, valamint felgyorsítja az akvizíciókat az újabb, ígéretes és töredezett európai piacokon is” – mondják a terveikről.

Az Affidea itthon

Az Affideát 1991-ben Magyarországon alapították, az első központot Nemzetközi Egészségügyi Központ (International Medical Center) néven egy korábbi MÁV-kórház területén hozták létre Budapesten. Mára 15 országban több mint 300 központot működtet és a magánegészségügy széles palettáját lefedi: diagnosztikai, járóbeteg- és daganatos betegellátási szolgáltatásaik is vannak. Diagnosztikai vizsgálatokban ők a legerősebbek a magyar piacon. 2018-ban megvették a Főnix-Med Zrt.-t,

2019-ben pedig a legnagyobb plázarendelőket, a Mammut, az Árkád és a Corvin Egészségközpontokat üzemeltető Medical Service Budapest Kft.-t,

ezzel fontos részesedést szereztek a dinamikusan fejlődő magyar magánegészségügyi piacon.

Megvették a legnagyobb plázarendelőket, újabb átalakulás a magánegészségügyi piacon

Az Affidea Magyarország Kft. 2020-ban nyolcmilliárd forint árbevétel mellett 500 milliós veszteséget termelt, előtte évekig milliárd körüli profitot tudtak összehozni.

Mit kell tudni a felvásárlóról?

A Groupe Bruxelles Lambert több mint hatvan éve tőzsdén jegyzett befektetési holdingtársaság, amelynek nettó eszközértéke 22,5 milliárd euró, piaci tőkeértéke pedig 15,3 milliárd euró volt 2021 végén. Az Affidea felvásárlása is egy lépés afelé, hogy erősítsék a magántulajdon arányát a portfóliójukon belül.

Borítókép: Corvin Egészségközpont

The post Milliárdos üzlet: elkelt az egyik legismertebb magánegészségügyi márka first appeared on Forbes.hu.