:

Három évig bujkált a pályaváltó bérgyilkos, most a csúcsra tért vissza

Három évig bujkált a pályaváltó bérgyilkos, most a csúcsra tért vissza

Kétévnyi koronavírus-járvánnyal odébb érkezett meg a döcögősen, de reménytelinek indult Barry folytatása. A harmadik évaddal, jópofa HBO-s fekete komédiából hektikus megbocsátás-történetté levedve vált végképp megkerülhetetlen címmé a modern kori kábeltévézésben. Spoilermentes írás.

Nagyon meta! – mozis, streaming-, tech- és játékipari megmondások, mobilkijelzőt és nagy vásznat átívelő összefüggések.

Utcahossznyi listában kéri az HBO a sajtótól, milyen elemeket, fordulatokat ne lőjön el fekete komédiájuk és – mondjuk ki – most már presztízssorozatuk harmadik évadának történetéből. Mondhatnánk, már a fesztelen vígjátékok műfajában is idáig jutottunk, tombol a fomo, satöbbi. Csakhogy a Barry a most induló harmadik etappal együtt már legalább másfél évada kilépett az echte vígjátékzsánerből, és benne van minden, amitől a tavaszi szezon eseménysorozatává avanzsálhatna.

Iszonyat frappáns, pörgős, jelenetről jelenetre csattanókkal teli, hétről hétre kijelző elé fogja szögezni a közönséget.

Az Alec Berg-Bill Hader páros egyengette széria 2018-as első eresztése, benne címszereplőjével, a háborús traumával küszködő, számításait egy színjátszó szakkör kötelékében megtaláló bérgyilkosával (Hader) igazi csiszolatlan gyémántként debütált. Sakktáblára helyezte figuráit a csecsen maffiától kezdve kegyvesztett, egocentrikus drámaoktatóján és béna, de legalább lelkes növendékein keresztül Barry „se veled, se nélküled” bérgyilkostársáig, kicsit kavargatták is a szálak, de végső soron egy beváltatlan ígéretként hagyta magára nézőit.

Bill Hader a Barry című sorozatban. Fotó: HBO

Az egy évre rá érkezett második évad feléig nagyjából ezen a szinten tengődtünk. Bár a tónus egyre borongósabb lett, fekete humora pedig egyre inkább kezdte mardosni a rekeszizmokat, a dolgok az évad közepétől fordultak fel úgy igazán. Akkor viszont fenekestül, ott érkeztünk meg a kezdeti jópofa fekete komédiából egy szerfelett zilált megbocsátás-történetbe.

A lendület a majd három évig (félig-meddig kényszerből) érni hagyott folytatással is kitart, részről részre egyre feljebb becsülve a halszemű, bárgyú komikusnak tűnő, ma már fáradt borostával az arcán bizonyító Hader drámaszínészi kvalitásait is.

Csatorna: HBOMűfaj: fekete komédia, tragikomédia, krimiA főbb szerepekben: Bill Hader (Superbad, avagy miért ciki a szex?, Kész katasztrófa, Csontváz ikrek), Henry Winkler (A vizesnyolcas, Az ítélet: család), Stephen Root (Hivatali patkányok), Sarah Goldberg, Anthony CarriganAlkotók: Alec Berg (Seinfeld, Félig üres, Szilícium-völgy), Bill HaderÉvadok száma: 3Epizódok száma: 8 db/évadÚj évad premierje: április 25-én az HBO-n és az HBO Maxon, hetente érkeznek az új epizódokFontosabb díjak: 6 Emmy-díj, köztük 2018-ból és 2019-ből Bill Hader legjobb férfi főszereplő díjai komédiasorozat kategóriábanLesz-e folytatás: a negyedik évad forgatókönyveit már megírták, de hivatalosan még nem kapott zöld utat

A Barry nem fél gazdagon merítkezni egyébként nem túl bőlére eresztett kerettörténete akár legjelentéktelenebbnek tűnő részleteiből is, ahogy nem fél dagonyázni, pszichoanalizálni legőrültebb karaktereiben sem. És nem csak rezignált ex-tengerészgyalogosi köntöséből mostanra teljesen kivedlő, sőt kiégni látszó főhősében. Még mindig együtt nevetünk a show-t ellopó, valahol azért vajszívű csecsen maffiataggal, Hankkel (Anthony Carrigan), vagy Barry epizódról epizódra hol fentről mélyre, hol nagy nehezen visszakapaszkodó mecénásával, Fuchesszal (Stephen Root), csak a nevetésen túl immáron ha felfortyannak, ha szenvedni látjuk őket a kijelzőn, mi is hirtelen pár másodpercre átérezzük a tüzet.

Anthony Carrigan a Barry című sorozatban. Fotó: HBO

Mindeközben a sorozat tényleg nem olcsó cliffhangerökbe kapaszkodik az epizódvégeken, sőt ha kell, váratlanül ütemezett, epizód közepi akciókkal, vendettákkal brillíroz. Mindezt olyan hatásfokon, hogy azzal azért képes néha rátehénkedni az érzelmi húrokra, főleg amik Barry és drámakörös szerelme, Sally (Sarah Goldberg), vagy mentora, Mr. Cousineau (Henry Winkler) közé szövődtek.

Merthogy Berg és Hader kemény markú, piszok merész rendezésében, képkockáiban immáron nem az előbbihez hasonló lágyabb, esetleg az abszurd, hanem sokkal inkább a kőkemény szituációk, összefeszülések domborítanak, és minden kínos poénban ott lapul a zűrzavar szikrája. Ami aztán rendre lángra is lobban.

Soronként, balról jobbra: Stephen Root, Sarah Goldberg, Bill Hader (háttal) és Henry Winkler. Fotók: HBO

A harmadik évadra még a legőrültebb komikumból is velejéig megtépázott jellemek sejlenek fel, sőt néha még ők is csak csimpaszkodnak a leglehetetlenebb, mégis okosan felépített összefeszülésekben.

Furcsa volt rádöbbenni, hogy a részeket kipörgetve nem az önfeledt nevetés, hanem a feszült előredőlés a fő érzés, amit a Barry új évada kiváltott belőlem. Már csak emiatt is nyugodtan lehet innentől HBO-s csúcskomédia helyett szimplán csúcssorozatként hivatkozni rá.

A cikk szerzőjének a nyolcrészes évadból hat epizód állt a rendelkezésére. Borítókép: Bill Hader a Barry című sorozatban. Fotó: HBO.

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

„Hátha el lehetne innen dobbantani” – egy 28 éves magyar srác sorozata, amiből megérted, hogy jutottunk idáig

 

The post Három évig bujkált a pályaváltó bérgyilkos, most a csúcsra tért vissza first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés