:

Önkontroll nélkül mit sem ér az akaraterő – így erősítsd!

Önkontroll nélkül mit sem ér az akaraterő – így erősítsd!

Anyalapunk, a Forbes.com velős cikket közölt az önkontroll, az akaraterő és a siker kapcsolatáról. Az írásban többek között kifejtik, hogy bár az akaraterő meghatározó szerepet tölt be a célok elérésében, a döntő lépéseket az önkontroll segítségével tudjuk megtenni. A szakértők szerint ez nem állandó tulajdonságunk, hanem egy energiaforrás, ami könnyen kimerül, így fontos, hogy időnként újratöltsük. Ezt a gyakorlatot néhány egyszerű praktikával beépíthetjük a mindennapjainkba, és körülbelül 21 nap alatt szokássá alakíthatjuk.

Csökkentsd a kísértést!

Képzeld el azt, hogy fogyókúrázni kezdesz, de egész nap bámulnod kell egy gusztusos fánkot, miközben a salátádat rágcsálod. Bár a nap végére sikerként könyvelheted el, hogy nem haraptál bele, az egész napos kínszenvedés elvonta a figyelmed a saláta tartalmáról. A Forbes tanácsadója azt javasolja, hogy ne az ellenálláson dolgozz, hanem nemes egyszerűséggel zárd ki a kísértést jelentő tényezőt az életedből. Ahelyett, hogy csorgatnád rá a nyálad, pakold el inkább látóhatáron kívülre a sütit – vagy épp a telefonod, a tévékapcsolót, a könyvet, vagy bármit, ami elterelheti a figyelmed.

Ünnepeld a fejlődést!

Ahelyett, hogy folyamatosan egy nagyszabású, távoli célt hajszolnál, vedd észre az apró sikereket. Minden munkafolyamatban találhatsz olyan elemet, ami miatt megérdemled a vállveregetést, és hidd el, a pozitív visszacsatolás sokkal motiváltabbá tesz, mintha elégedetlenséggel ostoroznád magad. Apropó: a maximalizmus eleve káros a produktivitásra nézve, erről korábban már mi is írtunk.

Forrás: Unsplash

Kezeld a stresszt!

Stresszmentes élet nem létezik, jól kezelt stressz annál inkább! Az teljesen természetes, hogy időnként összecsapnak a fejed felett a hullámok, viszont ha hosszú távon benne maradsz, sokkal nehezebben gyakorolsz majd önkontrollt. Ez a szervezet természetes védekezése: a kimerült, szorongó vagy fáradt elme a túlélésre koncentrál, nem pedig a kreativitás és a produktivitás fokozására. Találd meg azt a hobbit, ami leginkább kikapcsol – lehet ez sport, művészet, jótékonykodás is akár – és iktasd be legalább heti kétszer az életedbe.

Listázz!

Megvan az az érzés, amikor reggel, még félig kótyagosan szembesülsz vele, mennyi teendőd van, és hirtelen úrrá lesz rajtad a pánik? Amikor úgy érzed magad, mintha egy vödör vizet öntöttek volna a fejedre, és szét sem tudod választani egymástól a feladatokat? Na ez az az eset, amiben az egyetlen és leghasznosabb megoldás a to do-lista, amin nem csak rendszerezheted, de priorizálhatod is a teendőidet. Ha látod magad előtt a tervezhetőséget, valószínűleg sokkal kevésbé lesz ijesztő az összkép.

Forrás: Jessica Lewis//Unsplash

Bocsáss meg!

Elsőre talán furcsa, hogy mit keres a megbocsátás egy önkontrollal kapcsolatos listán, pedig enélkül valójában fabatkát sem ér az eddig felsorolt négy gyakorlat. Jobb, ha tudatosítod: bizony te is, és a társaid is fognak hibázni a munka során, de amennyiben szeretnéd elérni a célod, ezeken jobb, ha túllépsz. A hibákra ne krízisként, hanem tanulási lehetőségként tekints, és magaddal szemben is gyakorold az elfogadást.

The post Önkontroll nélkül mit sem ér az akaraterő – így erősítsd! first appeared on Forbes.hu.