:

Tényleg dollármilliárdos Zelenszkij?

Tényleg dollármilliárdos Zelenszkij?

Felröppentek a pletykák, mekkora becsült vagyonnal rendelkezik az ukrán elnök. Valóban dollármilliárdos lenne Zelenszkij?

Egy felkapott internetes mém (vagy inkább álhír) szerint Zelenszkij vagyona közel 1,4 milliárd dollár.Ez több, mint Will Smith, Chris Rock, és Dave Chapelle vagyona összesítve, írják többen. Az először Twitteren felbukkant pletykát névtelen fiókok kezdték el megosztani, azóta már több, százezres követői bázissal rendelkező felhasználó, köztük Lee Stranahan, a Radio Sputnik híradósa is megosztotta.Az utalgatás egyértelmű: ahhoz, hogy ekkora vagyont felhalmozzon az ukrán elnök, biztosan korrupt. Távol áll a valóságtól a most keringő adat, írja anyalapunk, az amerikai Forbes.

A nagy szám: Húszmillió

Ennyi dollárt ér nagyjából Zelenszkij vagyona – azaz valóban milliárdos, már ha az adatot forintban nézzük (nagyjából 6,8 milliárd forintról beszélhetünk). Az ukrajnai Forbes becslése főként a korábbi humorista Kvartal 95 nevű cégének részesedésére épít – a comedyket gyártó vállalkozás 25 százalékos részesedését azonban a barátaira ruházta, amikor az elnöki székért indult. (Ezt a leköszönésekor valószínűleg visszakapja.)

A Kvartal gyártotta azt a sorozatot is, amiben Zelenszkij egy középiskolai tanárt játszik, akit Ukrajna elnökének választják.

A műsor vetítési jogait a Netflix szerezte meg ismét idén márciusban. A Kvartal bevétele 30 millió dollár, Zelenszkij részesedése 11 milliót érhet.

Ehhez jön még Zelenszkij 4 millió dolláros, kijevi lakásokból felépülő vagyona. Az ukrán Forbes a bankszámláján lévő pénzösszeget még további 2 millió dollárra becsüli, ingóságait (autók, ékszerek) pedig maximum egymillió dollárra.

Zelenszkij így nem szegény, mint a templom egere, de a valóság távol áll az orosz propagandától – ami 1,4 milliárd dolláros becsült vagyonának elemei között öt luxusyachtot, három magángépet, és 60 millió dolláros részvénycsomagot (olyan nagyvállalatokban, mint a Saudi Aramco, Meta vagy a Tesla) sorol.

Putyin nukleáris képességű rakétákat tesztel

The post Tényleg dollármilliárdos Zelenszkij? first appeared on Forbes.hu.