:

Hiánypótló kraftsörkert nyílt Budán, őrült kezekben a napsütötte óbudai placc

Hiánypótló kraftsörkert nyílt Budán, őrült kezekben a napsütötte óbudai placc

Megnyílt az őrült kőbányai sörfőzde harmadik egysége, és ez úgy kellett már Budára, mint egy korty meggyes imperial pastry sour ale a nitrózott, kakaózott stout után. Árpabor, taco, napsütés – csak semmi feszengés. Szilágyi Tamás és Sefcsik Márton, a Mad Scientist tulajdonosai a 2022-es vendéglátószezont már semmiképp nem akarják mínuszban zárni. A Mad Garden Buda nyitásának története első benyomásokkal, bónusz csapajánlóval.

Eljött a nap, Budát is befoglalta a Mad Scientist. A kőbányai kraftsörcsapat Mad Garden Buda néven vette be a város túloldalát, a húsvéti hosszú hétvége óta már látogatható is az új egység, még ha a nyitónapok borús, hűvös időjárást is hoztak magukkal.

Szerencsére a premier előtti napon pont kellemes szögben éri a bizsergető napsütés a pázsitos óbudai placcot, a kerti kanapékat, a sörös és tacós pavilonokat.

És persze a kézműves poharamat is, amiből épp lila bazsalikomos sour braggotot szlopálgatok. Pörgessük is fel a sztorit, nehogy itt felmelegedjen a söröm a szószaporulatban.

Na, ki ismeri fel, melyik videójáték ihlette Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító tulajdonosának gatyáját? Fotó: Sebestyén László

Dezsőből őrült tudós

Szóval ismerjük a trendet évek óta. A városközpontból és a bulinegyedből ilyen-olyan (a Dürer kert esetében például olyan) okokból sorra lépnek kijjebb a körúton túl a kultikus helyek, szerencsés esetben már zöld területen fellélegezve, átlényegülve. A Neked csak Dezső esete is ehhez hasonló, még ha az ő hepiendjük el is maradt – egyelőre.

A Dezső eleinte a hetedik kerületi Dohány utcán, később a Rákóczi út derekán futott fenséges éveket. A koronavírus közepette bezártak, a 2021-es teraszidényt már a lényegesen kevésbé frekventált és betonozott, a 18-19. századi magyar textilmanufaktúra és selyemgyártás emlékét nevében kendőzetlenül továbbőrző Selyemgombolyítóban kezdték meg. Akkor az udvar a Gourmet Garden brand alatt próbált futkorászni, több más egységet magába foglalva, személyes benyomásaim szerint inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Nem igazán állt össze a koncepció, valamiért magamat sem bírtam rávenni, hogy többször átkukucskáljak miatta a Margit híd, budai hídfő határmezsgyéjén túl.

Pedig egyenesen fohászkodtam valami korrekt kraftsörös udvarért Budán. Pár teraszkán, a KEG-én és a Bölcsőén túl nem úgy álltak itt a csillagok, mint a túloldalon, akár az Élesztővel. Vagy akár a Mad Scientist eddigi két egységével, a Maglódi úti főzdéjük mögötti udvarra felhúzott, hétvégi hepajokra, foodtruckra kihegyezett Mad Kerttel és a covid kellős közepére merészen rányitott, belvárosi bisztrójukkal, a Madhouse-zal.

Barátságos sörbisztrót nyitott a legőrültebb magyar sörfőzőcsapat a BrewDog helyén

Vissza a Dezsőhöz: a tavalyi után köszönték szépen, de úgy döntöttek, a 2022-es kinti szezonra már nem nyitnak ki. Így kereste meg a tulaj, Balogh Balázs márciusban a madeseket, hogy felszabadult a hely, először nekik ajánlanák fel.

Nem mondható, hogy sokat totojáztak volna: múlt hónapban a Dezső és a Mad Scientist körülbelül egyszerre jelentette be a zárást, illetve nyitást. Április közepére máris Mad-köntösben a terület.

Innentől tíz csapból folyik a főzde core és szezonális kínálata, egyelőre vendégcsap nélkül, hűtött dobozosokkal és más nyalánkságokkal kísérve, az organikus bortól a Casino Mocca specialty kávéjáig.

A kert esti fényekben. Fotók: Mad Scientist

Ösztönből, nem megfelelve

Mint az Anker közi helyét a rövid hazai pályafutású Brewdogtól megöröklő Madhouse-t, a Mad Garden Budát is ugyanabba a cégcsoportba társulva bérlik és üzemeltetik kisebbségi társtulajdonosként. Kreatív döntésnél övék az utolsó szó joga, ebből nem engednek.

„Nem szoktuk nagy meetingekkel indítani a hetet, hogy mi lesz a következő nagy lépés” – meséli kapva kapott harmadik helyszínükről Sefcsik Márton, a Mad Scientist tulajdonos üzletfejlesztője.

Sefcsik Márton tulajdonos üzletfejlesztőjének kell a heti hét nap pörgés a kraftsörbizniszben. Fotó: Sebestyén László

Termetes szakáll, hátracsapott baseballsapi, hosszú ujjú, fekete póló kisilabizálhatatlan metalcore-os mintával. Nem vágta magát ünneplőbe csak azért, mert Budán ácsorgunk. Sőt, elárulja: ahogy a vendéglátós terjeszkedésre sincs konkrét tervük, úgy arra sem, hogyan szólítsák meg egyik helyükön Kőbányát, a város másik pontján a belpesti értelmiséget, attól egy húszpercnyi buszozásra pedig Óbuda közönségét.

Ők olyanok, amilyenek, nem fognak mást magukra erőltetni, csak mert a környék vonzáskörzete megkívánja.

Márton nem is látja kifizetődőnek, hogy ágyúval kezdjenek el lőni minél szélesebb tömegekre – hozzáteszi, a szupermarketbeli értékesítéstől is elkezdtek lassan, de visszaaraszolgatni. Jobban mennek és érzik magukat szűkebb keretek közt, nincs tervben se új Madhouse budai verzióban, se vidéki nyitás, minden helyük megkapja a kellő tiszteletet és törődést.

Képes bizonyíték, mennyire vidáman elfér minden és mindenki egymás mellett az új, óbudai Mad Scientist-egységben. Fotó: Sebestyén László

A Gardenben például az a terv, hogy vegyüljön a Mad Kert- és a Madhouse-életérzés, amolyan kint gengelős, nyomaiban elegáns játszótérnek álmodták meg az udvart.

Elfér itt egymás mellett minden és mindenki, a jazz és a metál, a hagyományos és az árpabor – és remélhetőleg maga a hely és a harmadik kerület is. Zajszint letesztelve, alsó hangon este 11-ig mindennap nyitva lesznek.

Ahogy a Madhouse konyháját, a budai kerti gasztrobódét is Piszkor Norbert séf felügyeli. Kerthez méltó módon, mexikói élményekből inspirálódva mi mással, ha nem (gluténmentes) tacóval indítanák a bulit. A további menüsornak már csak a jövő, de legalábbis a tematikus hétvégék szabhatnak határt.

Taco taco hátán Piszkor Norbert séf felügyeletében. Fotók: Mad Scientist

2022 már nem lehet mínuszos

Vendéglátós tevékenységét a Mad Scientist 2020-ban mínusszal zárta, 2021 épphogy pluszosan ért véget.

„Idén már nem engedhetünk meg magunknak mínuszt” – szögezi le Márton.

Pláne mert eközben őrült módjára nő a kisker, a webshop és az export is. Már több mint 20 országban kaphatók a söreik, és most, hogy indul a főzdefesztivál-szezon, ők is eszeveszett tempóban mennek országról országra. Mártonnak már most van olyan hétvégéje, ahol egyszerre négy helyen kellene lennie. De neki kell a káosz és a hétnapos munkahetek, máshogy szerinte nem is lehet vagy érdemes kraftsörben utazni.

Márton és Tamás azért nem ugyanúgy látják a folytatást. Egyikük a következő hülyeségre készül, a másikuk szerint megvannak. Fotó: Sebestyén László

„Attól nem félek, hogy majd azért nem fog idén senki jönni Kőbányára a Mad Kertbe, mert mindenki a budai egységben lesz. Ez már tényleg olyan szinten két ellentétes pontja a városnak, hogy valószínűleg mindenki a hozzá közel esőbe fog menni” – közölte a Forbes.hu-val Szilágyi Tamás alapító tulajdonos.

Ő úgy érzi, kész, innen már nincs merre, „megvagyunk”. Márton ezt az álláspontot szolid nevetéssel fogadja. „Szerinte úgyis kitalálunk még valami hülyeséget” – teszi hozzá Tamás.

Ebből az öt sörből bátran kérj (ha van csapon)

Ilyen sorrendben és űrmértékben. A hivatalos Untappd-profil április 18-i csaplistája alapján.

Mango Bay: mangós milkshake pale ale, 5,2%, 1280 forint/4dl. Kezdő kraftkedvelőknek megkerülhetetlen tétel, haladóknak meg valahol máig megunhatatlan. Pedig már bő fél évtizede a core kínálat része.Your Weekend Lover: lime-os, lila bazsalikomos sour braggot, 6,7%, 690 forint/1dl. A cikk elején emlegetett, savanykás mézsöröm. Erősebb, combosabb műfajtársaihoz képest meglepően könnyen csúszik, persze, ettől még ajakragasztó hatását nem szabad alábecsülni.Dark Horse of Cocoa Nitro Stout: nitrós stout kakaóval, 5,5%, 1680 forint/3dl. Barna sört inkább télen, de ezzel a nitrogénnel simogatott selyemitallal meg ne várd a rossz időt, ámuldozz csodahabján, amíg fel nem hörpintik előled a mívelt alkoholisták.Liquid Cocaine: dupla IPA, 9%, 1720 forint/4dl. Szintén az alapkínálat része. A magyar kraftpiac talán egyik legjobb erős söre, négyfajta komlóval bikázzák az összhatást. Dobozból annyira nem, korsóért kiált ez a gyilkos nedű.Meggyes Pite: imperial pastry sour ale, 11%, 740 forint/1dl. Ha már desszert, akkor valami rendeset. Ezúttal az előző főzethez képest is magasabb alkoholfokot rittyentettek a meggyes savanyúsághoz, pedig már akkor is 8 százalékon dübörgött! 1. Mango Bay2. Your Weekend Lover3. Dark Horse of Cocoa Nitro Stout4. Liquid Cocaine5. Meggyes PiteFotók: Mad Scientist

Borítókép: Szilágyi Tamás alapító tulajdonos és Sefcsik Márton tulajdonos üzletfejlesztő a Mad Garden Buda gyepén. Fotó: Sebestyén László

The post Hiánypótló kraftsörkert nyílt Budán, őrült kezekben a napsütötte óbudai placc first appeared on Forbes.hu.