:

Szeretnél egy palack űrbort? Millió dolláros termékek az űrből

Szeretnél egy palack űrbort? Millió dolláros termékek az űrből

A Christie’s tavaly elárverezett egy üveg űrben érlelt bordeaux-i bort, az Egyesült Arab Emírségekben marsi kőzetből készült tintával pecsételték le az űrprogramot. De már kifejlesztettek egy világűrillatú parfümöt is, és nemrégiben értékesítésre bocsátottak egy űrgyémántot. Millió dolláros tételeket mutatunk az űrből.

Tévedés lenne úgy gondolni, hogy csupán az energiaipart lendítheti fel az ember űrben való aktivitása: van már néhány luxustermék, amelyek megjárták az űrt.

Űrbort tessék!

Az űrben érlelt bordeaux-i Pétrus 2000 bor 14 hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Ez volt első alkalom, hogy a Space Cargo Unlimited (egy egyedülálló európai „new space” startup vállalkozás) kísérletsorozatában egy palack bor először utazott az ISS-re, ahol gondosan ellenőrzött és szabályozott környezetben érlelődött, majd tért vissza a Földre. Az űrben érlelt Pétrus egyedülálló palackját egy kézzel készített, egyedi dobozban kínálták, egy dekantáló, poharak és meteoritból készült dugóhúzó mellett.

Az eladásból befolyt összeget a jövőbeli űrmissziók finanszírozására fordítják, lehetőséget kínálva a gyűjtőknek, hogy megszerezzék a borászat és az űrtörténet egy darabját, miközben hozzájárulnak a folyamatban lévő kutatásokhoz.

2019. novemberében a Space Cargo Unlimited 12 üveg bort küldött az ISS-re, 14 hónapra egy kapszula fedélzetén, amelyek 2021 januárjában tértek vissza a Földre. Ez volt az első magánkézben lévő, alkalmazott kutatási program, a Mission WISE (Vitis Vinum in Spatium Experimentia), amely hat kísérlete során azt kutatja, hogyan alkalmazkodnak a növények az űrviszonyok által okozott stresszhez.

Milliárd éves gyémánteső

De, ha bor nem elég meggyőző űrluxuscikk, itt van egy egymilliárd éves, fekete űrgyémánt. A kozmosz egy darabját a Sotheby’s kínálja árverésre. Az 555,55 karátos fekete gyémántnak 55 fazettája van, és stílusosan Enigmának nevezték el a gyönyörű és rendkívül ritka karbonádó típusú fekete gyémántot.

A világ legnagyobb, iszonyú ritka fekete gyémántját kínálják árverésre, de csak egy módon lehet megvenni

Mitől olyan egyedi a karbonádó gyémánt? A karbonádók sűrű polikristályos, mégis porózus szerkezetűek és véletlenszerűen orientált, számtalan apró gyémántszemcsékből álló átlátszatlan gyémántot alkotnak. A legtöbb gyémánt általában a Föld mélyén képződő magmás kimberlit kőzetben található. A karbonádók, közismert nevükön fekete gyémántok abban különböznek, hogy hordalékos, üledékes lerakódásokban találhatók, a Föld felszínéhez közel vagy annak felszínén, ami a Földön kívüli eredetre utal.

Úgy gondolják, hogy ez a fekete gyémánt különleges típusa vagy természetes kémiai gőzlerakódást okozó meteorikus becsapódásokból, vagy szupernóva-robbanások során jött létre, majd gyémántot hordozó aszteroidákat képeztek, amelyek végül összeütköztek a Földdel. És most képzeljünk el egy gyémántesőt Brazília és a Közép-afrikai Köztársaság felett, ahol ezek a fekete gyémántok találhatók.

De a fekete gyémántot nem csupán különleges ékszer mivolta teszi értékessé: a szupergyémántok a legkiválóbb félvezetők, mivel olvadáspontjuk 4000 Celsius-fok körül van. Sőt, már kifejlesztettek egy technológiát szupergyémánt előállításához, könnyen lehet, hogy a számítógépek jövőbeli generációjának szíve a gyémántprocesszor és nem a szilícium lesz.

Illat az űrből

2020-ban egy elképesztően sikeres kickstarter kampányt követően, egy vegyész, az Omega Ingredients alapítója a NASA megbízására létrehozta az űrillatú parfümöt.

Milyen illata lehet az űrnek? Nemzetközi Űrállomás, Forrás: Wikipedia

Steve Pearce korábban olyan illatot is készített, amely a Mir űrállomás illatának megragadását célozta. Hogy honnan tudta a vegyész, hogy milyen a szaga az űrnek?

Megkérdezte az űrhajósokat, az ő hitelesített beszámolóik alapján határozta meg, hogy az űr illata olyan, mint az égett puskapor, a sült steak, a málna és a rum keveréke.

„Olyan ez, mint a fegyverszag, közvetlenül a lövés leadása után”, így próbálta meghatározni Peggy Whitson űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás egykori lakója a CNN-nek adott 2002-es interjújában az űrszagot. „Szinte keserű illata van amellett, hogy füstös és égett.”

A vállalat fő célja az Eau de Space-szel, hogy növelje az érdeklődést a STEM-tantárgyak iránt (tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) a középiskolákban. A projekt olyan sikeres lett, hogy ma már Holdillatú parfümöt is lehet rendelni, amelynek a leírások szerint szintén elhasznált puskaporszaga van.

+1: Marsi tinta

Tavaly az Egyesült Arab Emírségek űripari sikereit azzal ünnepelte, hogy marsi kőzetből készült tintával bélyegezték le az Emírségek repülőtereire érkezők útlevelét. (Aki tavaly február 9-én ki- vagy beutazott Dubajba, ilyen pecsét került az útlevelébe. Ezen a napon érkezett meg a Marshoz a Hope űrszonda, miután befejezte 7 hónapos és 493,5 millió kilométeres útját a vörös bolygóhoz, hogy három fejlett tudományos műszer segítségével, a világon elsőként alkosson teljes képet a Mars légköréről. A szonda egy marsi éven (687 földi napon) át továbbítja az adatokat a vörös bolygó légköréről. A „marsi tintát” tartalmazó különleges útlevélbélyegzőjével, az Egyesült Arab Emírségek első, sikeres marsi küldetését ünnepelték.

Ilyen pecsétet kapott mindenki tavaly februárban. Forrás: MSN Arabia

A tintát bazaltból, a Marson található vulkanikus kőzetből készítették. A dolog szépséghibája, hogy a pecsét forrása a Föld: ugyanaz a bazalttípus található meg a két bolygón. A országban található Fujairah-hegységben és a Mleiha-sivatagban gyűjtötték a pecsét alapanyagául szolgáló mintákat:  majd „finom péppé zúzták, napon szárították, és kivonták a pigmenteket a porított vörös homokból. Egyébként ezt az új technológiát – hogy bazaltból nyerik ki a vörös festéket – is ekkor fejlesztették ki.

Borítókép: Sotheby’s // Facebook

The post Szeretnél egy palack űrbort? Millió dolláros termékek az űrből first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés