:

Kisegítheti az állam a Tungsramot

Kisegítheti az állam a Tungsramot

Nagy bajban van a Tungsram, amely azonnali kormányzati segítséget kért. Azt mondják, ez nem függ össze azzal, hogy mind az öt magyarországi telephelyükön előbbre hozták a tervezett nyári leállást, és hétfőtől egy hétig nem termelnek teljes kapacitással. Kérdés, hogy a kormány miből tudja kigazdálkodni azt, hogy a Tungsram hóna alá nyúljanak.

Mi történt?

Múlt hét végén a Zala megyei helyi hírportál írta meg Jörg Bauerre, a Tungsram elnök-vezérigazgatójára hivatkozva, hogy hétfőtől szabadságra küldik a nagykanizsai gyárban dolgozókat, mert

a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a cégcsoportot. Nyári leállás minden évben van a cégcsoportnál, de most már előbb kényszerülnek a termelés ideiglenes felfüggesztésére:

április 11. és 17. között, valamint Nagykanizsa LED-területen április 11–22. között lesz leállás. Ezekre az időszakokra a vállalat az érintett munkavállalókat szabadságra küldi. Az elnök-vezérigazgató azt mondta, az „azonnali kormányzati segítség lehetővé tenné a tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka további működését”.

Minden hazai gyárat érint

A Tungsramnak Magyarországon öt városban működnek gyárai: Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Kisvárdán, Budapesten és Hajdúböszörményben. Mehlhoffer Tamás, a Tungsram PR- és kommunikációs vezetője a forbes.hu-nak azt mondta,

mindegyik gyárukban van most ideiglenes szünet, de egyikben sem áll teljesen termelés.

Ez egy egyhetes leállás – nyaranta az utóbbi harminc évben mindig leálltak – most ezt hozták előre az energia- és nyersanyagárak emelkedése, illetve a nyersanyagok nehéz hozzáférhetősége miatt. A korábbi készletezésnek köszönhetően a jelenlegi készletek elegendőek a vevők kiszolgálására. „Közeleg a Húsvét, a tavaszi szünet, a szabadságok, ez egy lehetőség, hogy takarékosak legyünk, erre most nagy szükség is van” – indokolta a leállás időzítését. A mostani helyzetnek nincs köze ahhoz, hogy kormányzati segítséget kértek, hangsúlyozta Mehlhoffer Tamás.

Jörg Bauer 2018-ban vásárolta be magát a nagy múltú magyar cégbe. Forrás: Tungsram

Erre azért volt szükség, mert 2018-ban, amikor magyar tulajdonba került a Tungsram és Jörg Bauer megvette a General Electrictől, azóta zajlik egy átstrukturálás, aminek alapja, hogy a hagyományos világítástechnikai piac hanyatlása miatt új tevékenységek felépítésébe kezdtek, kialakítottak például egy különleges anyagokra szakosodott alkatrész üzletágat, egy világítástechnikai projekt üzletágat, valamint nagyobb hangsúlyt kaptak a kültéri világítási projektek. A transzformáció hiába hozott egy első sikeres negyedévet 2020-ban, beütött a covid, 80 százalékkal visszaestek a megrendeléseik, majd az orosz-ukrán háború miatt teljesen elszálltak az energiaárak és bizonyos termékekhez nem is lehet hozzájutni.

Az átalakulás alatt lévő Tungsramot ez egy nagyon érzékeny időszakban találta el, nem voltak tartalékaik, ezért kértek múlt héten azonnali kormányzati segítséget. 

Ennek formájáról Mehlhoffer Tamás azt mondta, olyan kormányzati energiatakarékossági programokat kellene indítani, amelyekben a Tungsram részt tud venni, vagy tőkeinjekció lenne szükséges. A Tungsram PR-és kommunikációs vezetője nem kommentálta, hogy vannak-e, és ha igen, milyen fázisban tartanak a Tungsram és a kormány közötti esetleges tárgyalások. Kiemelte: bíznak az azonnali kormányzati segítségben,mindenféle megoldási lehetőséget vizsgálnak, súlyos kihívások előtt állnak, sürgős segítségre van szükség.  

Magyarországon jelenleg mind az öt Tungsram-telephelyen ideiglenes és részleges leállás van.

Fontos szám: 123

A kormány 2019 januárjában írt alá stratégiai partnerségi megállapodást a Tungsrammal, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fontos sikernek nevezte, hogy sikerült újjáéleszteni a 123 éves magyar márkát. A Tungsram a harmadik legnagyobb magyar tulajdonú vállalat, és a magyar állam ezen belül is az Eximbank jelentős hitelt nyújtott a vállalatnak a hazai és nemzetközi versenyképességének fejlesztéséhez.

A Tungsram PR-és kommunikációs vezetője nem kommentálta, hogy vannak-e, és ha igen, milyen fázisban tartanak a Tungsram és a kormány közötti esetleges tárgyalások. Azonnali segítségre van szükség, nagyon sürgős. Bíznak az azonnali kormányzati segítségben, mindenféle megoldási lehetőségeket vizsgálnak, „súlyos kihívások előtt vagyunk”, mondta Mehlhoffer. A tárgyalásokról megkérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is, ahol azt válaszolták: „a kormány számára valamennyi vállalkozás fontos, amely otthonának tekinti hazánkat,

ezért vizsgálja, hogyan tud segítséget nyújtani a Tungsram számára annak érdekében, hogy a cég működése továbbra is biztosított legyen.”

Nagy kérdés

A nagy kérdés az, hogy ha a kormány segít a Tungsramnak, miből kap tőkeinjekciót a vállalat, tekintettel arra, hogy az év első három hónapjában felhalmozott hiány már az egész évre előirányzott deficit 72 százalékát tette ki. A rezsicsökkentés fenntartása önmagában brutális összegeket emészt fel, de a kormány a magas infláció miatt már korábban jelezte, hogy nyáron újabb nyugdíjkiigazítás jöhet. A miniszterelnök múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatója alapján a piac arra számít, hogy ágazati különadók adhatják majd ezek fedezetét, illetve az már biztosnak tűnik, hogy a nagy infrastrukturális beruházásait leállítja a kormány (körvasút, reptérvásárlás).  

The post Kisegítheti az állam a Tungsramot first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés