:

Hosszú háború lesz az orosz külügyminiszter legkedvesebb oligarchája szerint

Hosszú háború lesz az orosz külügyminiszter legkedvesebb oligarchája szerint

„Tragikus következményekről”, „élesedő retorikáról” és „ideológiai mobilizációról” egyaránt beszélt. Egyértelmű felelősről viszont nem.

Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha vasárnap, Joe Biden amerikai elnök e hétvégi varsói beszédéből kiindulva a Telegramon arról írt, hogy Amerika és Oroszország egyaránt élesíti a maga retorikáját, hogy minden oldalról „pokoli ideológiai mobilizáció” van folyamatban, valamint hogy az orosz-ukrán háború bizony hosszú lesz – foglalta össze a Reuters.

A Ruszal fémfeldolgozó óriáis alapítója szerint a felek „több évig” elhúzódó harcokra készülnek, a „hosszúra tervezett háborúnak” pedig „az egész világra nézve tragikus következményei lesznek”. Nem nevezte meg a háború egyértelmű felelősét.

Biden az említett varsói beszédben többek között a demokrácia és autokrácia rendszere között jócskán elmélyedő konfliktusról beszélt.

Gyeripaszka, Borisz Jelcin néhai elnök volt veje, az orosz nyersanyagokból meggazdagodott alumíniumkirály néhány hete még úgy fogalmazott: „A béke nagyon fontos! Amint lehet, meg kell kezdeni a tárgyalásokat”, és hogy „meg kell változtatni a gazdaságpolitikát, véget kell vetni ennek az egész államkapitalizmusnak.”

Ez a háború két testvéri nép tragédiája – egyre nyíltabbak Putyin milliárdosai

Nagy-Britannia március első felében közölte, hogy hét orosz milliárdos vagyonát zárolják, köztük Gyeripaszkáét. Az Egyesült Államok egyaránt szankcionálta az oligarchát.

Nagy nehezen a Chelsea tulajdonosa is felkerült a szankciós listára

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről és kettős életéről 2021 őszén, Alekszej Navalnij, avagy Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy ellenzéki riválisának tényfeltáró videójából derült ki, hogy

árnyékcsaládjával luxusban tölti idejét, történetesen Gyeripaszka magánrepülőit és ingatlanjait is igénybe véve ehhez.

Borítókép: sérült épületek egy orosz támadás után a közép-ukrajnai Zsitomirban. Fotó: Oleg Terescsenko / Unian

The post Hosszú háború lesz az orosz külügyminiszter legkedvesebb oligarchája szerint first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés