:

Moszkvába megy a Putyin-barát volt német kancellár

Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Gerhard Schröder volt német kancellár, az ukrajnai háború befejezését elősegítendő - írja a Politico.

A lap felidézi, hogy a Putyinnal szoros barátságot ápoló Schrödert Németországban és külföldön is heves bírálatok érték, amiért az ukrajnai invázió után sem szakította meg kapcsolatait Moszkvával. Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja, azóta pedig az orosz energetikai szektorban futott be jövedelmező karriert.

Úgy tudni, Gerhard Schröder azt követően utazott Moszkvába, hogy előtte Isztambulban egyeztetett egy ukrán politikussal, aki a béketárgyalási küldöttség tagja. Ukrajna németországi nagykövete, Andrij Melnyk már korábban felvetette, hogy Schröder esetleg megpróbálhatna közvetíteni Moszkva és Kijev között, a német kormány illetékesei ugyanakkor azt közölték, hogy nem tájékoztatták őket előre a volt kancellár kezdeményezéséről.

Rusztem Umerov ukrán parlamenti képviselő az ukrán elnök kérését tolmácsolva azt mondta Schrödernek, azt szeretnék, ha Putyinnal való kapcsolatát felhasználva legalább egy tűzszünetet ki tudna eszközölni. Az ukránok azt is közölték a volt kancellárral, hogy hajlandóak tárgyalni a kulcsfontosságú kérdésekben is, mint például Ukrajna esetleges NATO-tagsága, valamint az elcsatolt Krím és a Donbász-régió sorsa.

Gerhard Schröder elmondása szerint nem volt biztos benne, hogy Vlagyimir Putyin egyáltalán fogja-e őt fogadni, most azonban egyelőre úgy tűnik, hogy igen.

(Külföld)

Hirdetés

Cimkék

Keresés