:

Már a világűrben is érződnek az ukrajnai háború hatásai

Már a világűrben is érződnek az ukrajnai háború hatásai
  • 24.hu
  • 08 Mar, 2022
  • Címkék: #

Az ukrajnai háború miatt az utóbbi hetekben az orosz Roszkoszmosz, illetve a NASA és más nemzeti űrügynökségek kapcsolata is sokat romlott. Az űrkutatásban a hasonló együttműködések nagyon fontosak, elképzelhető, hogy a konfliktus miatt még a Nemzetközi Űrállomás programja is veszélybe kerül.

A Roszkoszmosz és annak feje, Dmitrij Rogozin az elmúlt időszakban több provokatív kijelentést is tett. Noha a NASA próbálja higgadtan kezelni a feszült helyzetet, Scott Kelly egykori asztronautának már nincsenek diplomáciai kötelezettségei, és nem is fogja vissza magát.

Rogozin múlt szerdán osztott meg egy videót a Twitteren, a felvételen épp külföldi zászlókat takarnak le egy orosz rakétán – számol be az IFLScience. A Roszkoszmosz igazgatója azt írta, a bajkonuri felbocsátók úgy döntöttek, hogy néhány ország zászlaja nélkül rakétájuk szebb lenne.

?????????? ?? ????????? ??????, ??? ??? ?????? ????????? ????? ???? ?????? ????? ????? ?????????. pic.twitter.com/jG1ohimNuX

? ??????? (@Rogozin) March 2, 2022

Mivel a válaszokat letiltották, Kelly egy külön tweetben, Rogozint megszólítva reagált. A korábbi asztronauta szerint a zászlók és az általuk behozott valuta nélkül az orosz űrprogram semmit sem fog érni.

Talán találsz majd munkát a McDonald’s-nál, feltéve, hogy a McDonald’s még létezik Oroszországban

– írta az űrhajós. Úgy tűnik, Kellyt utóbb blokkolták Rogozin fiókjával.

Rogozin videójával kapcsolatban egy másik visszavonult asztronauta, Garrett Reisman is megszólalt. Reisman szerint Rogozin mindig is bolond volt, most pedig halálos sebeket ejt a Roszkosmosz, elvágva Oroszország egyik utolsó külföldivaluta-forrását.

Kiemelt képünkön Dmitrij Rogozin látható.

The post Már a világűrben is érződnek az ukrajnai háború hatásai first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés