:

Ukrán külügyminisztérium: többen meghaltak a harcok miatt kigyulladt atomerőműnél

Ukrán külügyminisztérium: többen meghaltak a harcok miatt kigyulladt atomerőműnél
  • 24.hu
  • 04 Mar, 2022
  • Címkék: #

Többen meghaltak vagy megsérültek abban a tűzben, amely a Zaporizzsjai atomerőműnél orosz lövedékek miatt keletkezett ? közölte az ukrán külügyminisztérium. A tárca Facebookon közzétett közleménye szerint az alkalmazottak figyelemmel kísérik a zaporizzsjai nukleáris üzemet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az biztonságosan működik. A sugárzás szintje jelenleg, mint írják,  normális de ha megzavarják a nukleáris üzemanyag hűtési folyamatát az erőművekben, akkor az nagy területeken radioaktív károkat okozhat, és helyrehozhatatlan következményekkel jár. A tűz okozta halálos áldozatok és sérültek számát a minisztérium nem közölte.

A közlemény ugyanakkor figyelmeztet, hogy emberek ezrei ? köztük civilek ? vannak az atomerőmű környékén, és őket nem lehet evakuálni a folyamatos ágyútűz és a harcok miatt.

A Zaporizzsja atomerőmű hat erőművi blokkján kívül a helyszínen található egy tároló is, amely a kiégett nukleáris fűtőelemek számára van fenntartva. A közlemény szerint ha a létesítményben bármilyen károsodás keletkezik, az nukleáris sugárzás kibocsátásához is vezethet.

JOE KLAMAR / AFP Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ukrajnai Zaporizzsja erőmű térképe előtt az ukrajnai atomerőművek helyzetéről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón 2022. március 4-én.

Az ukrán külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reakciója miatt is, amely szerintük nem ment elég messzire ahhoz, hogy a támadó oldalt megemlítsék, és egyúttal a NAÜ határozott és világos fellépését sürgettek. Azt írták, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már utasította az ukrán diplomáciai képviseleteket, hogy sürgősen lépjenek kapcsolatba a partnereikkel, különösen a NAÜ-n keresztül annak érdekében, hogy nemzetközi választ készítsenek elő az Oroszországi Föderáció nukleáris infrastruktúra elleni orosz agressziójára.

The post Ukrán külügyminisztérium: többen meghaltak a harcok miatt kigyulladt atomerőműnél first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés