:

Pusztító következményekkel jár a vákuumbomba

Pusztító következményekkel jár a vákuumbomba

Az orosz hadsereg a genfi egyezmények tiltása ellenére bevetették az egyik legnagyobb fegyverüket, a vákuumbombát ? állította hétfőn az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete. Ez a termobarikus fegyver a levegőből felhasznált oxigén segítségével hatalmas robbanást generál. Az ilyen fegyverek gyújtó keverékkel vannak töltve, hatásuk ahhoz hasonlítható, mint amikor az amerikaiak a vietnami háború idején napalmmal bombázták az őserdőt. Az Ukrajnából származó felvételeken az orosz TOS-1 járműveken lévő termobarikus rakétaindítók láthatóak. Más források szerint az oroszok már több ilyen pusztító bombát is bevetettek.

Dr. Marcus Hellyer, az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet vezető elemzője szerint bár nem világos, hogy Oroszország már bevetette-e ezeket Ukrajnában, ez csak "idő kérdése".

A termobarikus fegyver kétlépcsős lőszer. Az első fokozatú töltet egy nagyon finom anyagból ? a szénalapú üzemanyagtól az apró fémrészecskékig ? álló aeroszolt juttat ki. A második töltet begyújtja ezt a felhőt, tűzgömböt, hatalmas lökéshullámot és vákuumot hoz létre, mivel elszívja a környező oxigént. A robbanáshullám lényegesen tovább tarthat, mint egy hagyományos robbanóanyag, és képes emberi testek elpárologtatására.

Az ilyen fegyvereket sokféle célra használják, és többféle méretben léteznek. Mint Hellyer a Guarnannak elmondta, Ukrajnában azt láthatjuk, hogy Oroszország ?bunkerromboló? szerepkörben használja őket védelmi állások megsemmisítésére. A rendkívül nagyméretű, levegőből indítható változatokat barlangok és alagútkomplexumok megsemmisítésére tervezték.

A bombákat az 1960-as évek óta használják az orosz és a nyugati erők. Az Egyesült Államok az afganisztáni hegyekben megbúvó al-Kaida fegyvereseinek felszámolására tett kísérletei során támaszkodott rájuk. Hellyer szerint Oroszországban régebb óta használják ezeket a bombákat, mint a nyugatiak. Oroszországnak a teljes spektrumot lefedő rendszerei vannak, az egészen kicsi taktikai fegyverektől a hatalmas, levegőből indítható bombákig. ?Az Oroszország által a Donbasz régióban támogatott szeparatisták már évek óta használják ezeket? ? vélekedett a szakértő.

2000-ben a Human Rights Watch elítélte, hogy Oroszország a jelentések szerint egy évvel korábban Csecsenföldön használta a fegyvereket.

Hellyer szerint a termobarikus fegyverek elsősorban védelmi állások megsemmisítését szolgálják. Lakópark vagy más épület ellen pusztító fegyver lehet.

(Külföld)

Hirdetés

Cimkék

Keresés