:
Breaking News

Itt a trükk, hogy tud kommunikálni a külvilággal az ukrán elnök

Itt a trükk, hogy tud kommunikálni a külvilággal az ukrán elnök
  • 24.hu
  • 01 Mar, 2022
  • Címkék: #

Egy amerikai tisztviselő szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy olyan műholdas telefonon, védett vonalon keresztül tartja a kapcsolatot az USA, amit az invázió előtt egy hónappal kapott az amerikaiaktól. Korábban a kijevi amerikai nagykövetségen keresztül kommunikáltak az ukrán vezetéssel, de az orosz invázió veszélyének növekedésével a külképviseletet bezárták, ezért kellett egy alternatív megoldás.

Pavlo YURKIN / Volodymyr Zelensky press service / AFP Volodimir Zelenszkij telefonál egy mezei okostelefonnal egy 2019-es archív képen.

Zelenszkijre vadásznak az orosz különleges egységek, legalábbis az ukrán biztonsági szolgálatok több ilyen bejelentést tettek, többek közt elfogott vagy likvidált orosz egységekről. Az ukrán elnök folyamatos mozgásban van Kijeven belül, de a várost nem akarja elhagyni. Mindenesetre a folyamatos mozgás miatt pont a műholdas telefon az egyetlen hasznos kommunikációs eszköz számára. Korábbi videós bejelentkezéseit még nyilvános helyeken, akár közterekről adta le, de például az Európai Parlament ülésére már egy puritán szobából jelentkezett be. Zelenszkij nemrég beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, vélhetően egy ilyen telefonon.

Úgy tudni, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kapott egy biztonságos műholdas telefont. E készülékeknek csak áram kell, szóval akár egy generátorral, akár egy autó akksijáról megtáplálva tudnak működni. Egy fanyar részletet is közölt az amerikai forrás: napokba telt az ukránoknak üzembe helyezni a készülékeket, mivel csak angol nyelvű leírás volt hozzájuk, ukrán nem. (CNN)

The post Itt a trükk, hogy tud kommunikálni a külvilággal az ukrán elnök first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés