:

Oroszország megtámadta Ukrajnát, durva csata folyik Kijev körül - Itt vannak a legfontosabb hírek csütörtökön

Oroszország megtámadta Ukrajnát, durva csata folyik Kijev körül - Itt vannak a legfontosabb hírek csütörtökön

Kiadta Vlagyimir Putyin a támadási parancsot Ukrajna ellen: az orosz haderő tüzet nyitott Ukrajnára. Több ukrán nagyváros, illetve azok vonzáskörzete is tűz alá került, szivárognak a felvételek. A civil lakosság egy része menekül, országszerte pedig légvédelmi rakéták hangja hallható. Időközben Fehéroroszország irányából is megindult a támadás, páncélozott katonai járművekből álló menetoszlop tört át a Szenkivka-Vjeszjalovka határátkelőnél. Csupán pár órával a támadás megkezdése után Ukrajna repülőterei működésképtelenek, légvédelme pedig lényegében megsemmisült. Volodimir Zelenszkij államfő bejelentette, hogy hadiállapotot vezettek be Ukrajnában. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig csütörtök arra kérte a világ vezetőit, hogy sürgősen cselekedjenek, mérjenek válaszcsapást Oroszországra az Ukrajnát ért katonai támadás miatt.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban bejelentette, engedélyt adott Ukrajna megtámadására.
2. Támadás alá került az ukrán nagyvárosok nagy része, köztük Harkov, Mariupol és Dnyipro, Odessza, illetve Kijev is, ahonnan a civil lakosság egy része már menekül.
3. Joe Biden amerikai elnök szigorú büntetést ígért, amiért Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ukrán külügyminiszter is Moszkva sürgős megbüntetését kérte a nyugati országoktól.
4. Az orosz tengerészgyalogság partra szállt Mariupolnál és Odesszánál.
5. Orosz védelmi források szerint az ukrán légvédelem megsemmisült, a repterek használhatatlanok.
6. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy hadiállapotot vezettek be Ukrajnában.
7. Kora délutánra heves harcok alakultak ki, az ukránok egyre keményebb ellenállást tanúsítanak a szárazföldön és a levegőben. Kijev körül nagyon heves harcok folynak.
8. Orosz csapatok törtek be Csernobil területére is, és tűzharc tört ki köztük és az ukrán katonák között.

Hirdetés

Cimkék

Keresés