:

Világháborúról és orosz koncentrációs táborról beszélt az ukrán külügyminiszter

Világháborúról és orosz koncentrációs táborról beszélt az ukrán külügyminiszter
  • 24.hu
  • 23 Feb, 2022
  • Címkék: #

Kemény mondatokat tartalmazó beszédet intézett a diplomáciai küldöttségekhez az ENSZ közgyűlésében Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A BBC News percről percre közvetítésében idézett mondatai szerint gyors, konkrét és határozott fellépést sürgetett az Oroszországgal fennálló feszült helyzet miatt. Kuleba szerint a mostani helyzet kritikus csomópontja a világtörténelemnek, a következő évtizedeket is meghatározhatja.

Kuleba szerint mind olvastunk arról, milyen hibákat követtek el politikusok, amik miatt kitört a két világháború. Felszólított arra, ne kövessük el ugyanezeket a hibákat.

Abszurdnak nevezte azon orosz vádakat, amik szerint Ukrajna felelős a helyzet eszkalációjáért. ?Oroszország állításai felháborítóak és szörnyűek és messze túlmutatnak Ukrajna fenyegetésén? ? fogalmazott Kuleba. Érvként felhozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette: Ukrajnának nincs joga létezni. A miniszter szerint aki azt hiszi, bármely mondatával túloz, csak nézze meg Putyin e beszédét.

Utána arról is beszélt, az oroszok által megszállt Donbasz régióban szörnyű körülmények között élnek az emberek. A hírhedtnek nevezett donyecki Izoljacija börtönben több száz rab szenved a kemény kényszermunkától, a kínzásoktól és megalázástól. ?Ez változatlanul egy szó szerinti koncentrációs táborként működik, Európában, a 21. században? ? rémült meg Kuleba. Szerinte Ukrajna nemcsak a globális biztonságot védi, hanem a szabadságot, demokráciát, a nemzetközi jog alapjait és a békés életet is, hisz milliók sorsa függ attól, hogy Oroszország le tudja-e rombolni ezen értékeket. Végül az elcsatolt Krímről is beszélt, ahol a félelem légköre uralkodik és már 64 ezer ukrán menekült el onnan 2014 óta.

Az ukrajnai válságról szóló cikkeinket ezen az oldalon találja.

The post Világháborúról és orosz koncentrációs táborról beszélt az ukrán külügyminiszter first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés