:

Miért nem szabad olajat önteni a lefolyóba?

Miért nem szabad olajat önteni a lefolyóba?
  • 24.hu
  • 05 Feb, 2022
  • Címkék: #

Sokak által ismert tanács, hogy a zsiradékot ne öntsük a lefolyóba, ennek megfelelően az elhasznált olajat és a zsírt számos háztartásban külön gyűjtik. Hogy a leöntés miért nem jó ötlet, arra a választ a szennyvíz távozása utáni kémiai folyamatoknál kell keresni ? írja a Business Insider.

A zsiradékok a szennyvízben előforduló más anyagokkal összeállva képesek eldugítani a vezetékeket. Egy 2014-es tanulmány alapján az Egyesült Államokban ilyen esetek okozhatták az évi 36 ezer csatorna-túlcsordulás 47 százalékát.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

Amikor a zsiradék a csövekbe kerül, szép lassan megindul a szennyvízvezeték felé. Ide megérkezve zsírsavakra és glicerinre bomlik le, előbbi a kalciumot megkötve zsírhalmazokat alakít ki. Ezek a szennyvíz szintjének emelkedésével feltapadnak a vezeték tetejére, függőcseppkőre emlékeztető alakot véve fel, de a vízben is feltorlódhatnak.

A szappanszerű szennyeződések esetenként több tonnásra is összeállhatnak.

Noha a lefolyótisztítók otthonainkban feloldhatják a dugulást, a szennyvízvezetékekbe ugyanúgy bemosódnak, ahol aztán komolyabb beavatkozást igényelhetnek. A rendszert eltömítő szennyeződés szétbontása akár hetekbe is telhet.

A zsír főként nagy és régi társasházaknál, illetve éttermekkel sűrűn lefedett településrészeknél tapadhat össze nagyobb mennyiségben. Szerencsére egyre több helyen van lehetőség a zsiradékok újrahasznosítására, ami nagyobb mennyiség esetén különösen hasznos. Kevesebb zsírnál az is megoldás lehet, ha megvárjuk, amíg az anyag megszilárdul, majd kidobjuk, a maradékot pedig felitatjuk az edényből.

The post Miért nem szabad olajat önteni a lefolyóba? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés