:
Breaking News

Erdogan bízik az ukrán válság békés rendezésében

Erdogan bízik az ukrán válság békés rendezésében
  • 24.hu
  • 03 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni ? fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével,

fogalmazott Erdogan.

A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy ?a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát?.

Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, beleértve ? az Oroszország által önkényesen elcsatolt ? Krím félsziget Ukrajnához tartozását is.

Zelenszkij köszönetet mondott Erdogannak Ukrajna támogatásáért. Kommentálva Erdogan azon javaslatát, hogy a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó tárgyalások helyszínét tegyék át Minszkből Isztambulba, kijelentette:

Ukrajna békéjéért készek vagyunk minden lehetségest megtenni bármely platformon, és bármilyen formátumban. Nem az számít, hogy hol lehet véget vetni a háborúnak. Az a fontos, hogy mindenki készen álljon rá.

Erdogan kijevi látogatása során több kétoldalú dokumentumot írtak alá, köztük a két ország közti szabadkereskedelmi megállapodást, továbbá egyezményt a Bayraktar típusú török harci drónok gyártásáról Ukrajnában. Ilyen típusú pilóta nélküli csapásmérő repülőgépet tavaly októberben vetettek be az ukrán fegyveres erők a Donyec-medencei szakadárok egyik állása ellen, és megsemmisítettek vele egy tarackágyút. Moszkva hevesen tiltakozott a drón bevetése miatt.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar drónok gyártására. A drónokba a török vállalat engedélyével olyan hajtóműveket szerelnek, amelyeket a Motor Szics nevű ukrán vállalat gyárt. Az Ukrajnában összeszerelt pilóta nélküli harci gépeket egyaránt fogják használni az ukrán fegyveres erőknél és Törökországban is.

(MTI)

The post Erdogan bízik az ukrán válság békés rendezésében first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés