:

Szijjártó: A közép-kelet-európai feszültség ellentétes Magyarország érdekeivel

Szijjártó: A közép-kelet-európai feszültség ellentétes Magyarország érdekeivel
  • 24.hu
  • 01 Feb, 2022
  • Címkék: #

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter másfél órás megbeszélést folytatott kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Szijjártó ezután annak a véleményének adott hangot a Facebookon, hogy a ?közép-kelet-európában? kialakult rendkívül súlyos feszültség határozottan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel. Szerinte ennek a feszültségnek a csillapítása kizárólag párbeszéd útján lehetséges a szembenálló felek között, a diplomáciai eszköztár minden elemének felhasználásával.

Mi is ezért jöttünk, ezért vagyunk itt Moszkvában, hogy ezt a párbeszédet erősítsük

? fogalmazott Szijjártó Péter.

A külügyminiszter jó hírnek nevezte, hogy komoly egyeztetések kezdődtek a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között. Emmanuel Macron francia államfő például az utóbbi napokban kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel fog tárgyalni ? tudatta a külügyi tárcavezető facebook-videójában. Szerinte emellett egyeztetés alatt van egy telefonhívás Vlagyimir Putyin és Boris Johnson brit kormányfő között és hamarosan brit miniszteri delegáció is érkezhet Moszkvába ? sorolta az érveket a magyar delegáció moszkvai látogatása mellett.

A párbeszédhullám reményt ad arra, hogy ezt a feszültséget lehet csökkenteni, ami teljes mértékben megegyezik a mi nemzetbiztonsági érdekeinkkel is. Hiszen emlékeztessük magunkat arra, hogy amikor csak konfliktus volt Kelet és Nyugat között, azon mi, közép-európaiak mindig rajta vesztettünk

? fogalmazott Szijjártó. A miniszter ezután megismételte tavaly december elején tett kijelentését, amely szerint a tavalyi volt a magyar-orosz kétoldalú együttműködés legjobb éve. Szerinte a mostani tárgyalások alapján világos, hogy Oroszország is készen áll a folytatásra, minthogy ebből mindkét fél kölcsönös profitál. A miniszter tájékoztatása szerint a keddi találkozón hétpontos közös akciótervet fogadtak el, amelyben egyebek mellett élelmiszeripari, energetikai, űrkutatási, valamint egészségügyi együttműködési kérdések is szerepelnek.

Az elmúlt évben a magyar-orosz együttműködés sokat segített abban, hogy mind az egészségügyi, mind az energiaellátási válságokra jó válaszokat tudtunk adni, és ez az együttműködés a jövőben is Magyarország érdekét fogja szolgálni

? mondta el véleményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

The post Szijjártó: A közép-kelet-európai feszültség ellentétes Magyarország érdekeivel first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés