:

Vörös riasztást adtak ki újra az ónos eső miatt

Vörös riasztást adtak ki újra az ónos eső miatt
  • 24.hu
  • 27 Dec, 2021
  • Címkék: #

Hétfőn többnyire erősen felhős, borult lesz az ég. Kezdetben az ország déli részén lehet vegyes halmazállapotú csapadék: havazás, fagyott eső, ónos eső, majd a csapadékzóna keletebbre helyeződik át, délután már az Alföld északi felén is lehet vegyes csapadék. Az ónos eső sok helyen havazásra, a keleti határnál esőre vált át. Késő délután a csapadéktevékenység gyengül. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -5 és 0 fok között valószínű ? írja a Kiderül.hu, amely szerint jönnek-mennek a frontok, ami megviseli az erre érzékeny embereket. A frontrendszer sokféle tünetet idézhet elő. Fejfájás, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés előfordulhat.

Ráadásul hajnalban az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun és  Csongrád-Csanád megye több járására kiadta a legmagasabb, harmadfokú (vörös) riasztást  az Országos Meteorológiai Szolgálat. A folyamatosan frissülő térképen érintett területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.  A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

Emellett az ország nagy részén több megyében első-, és másodfokú (narancs) figyelmeztetések vannak érvényben az ónos eső, illetve a havazás veszélye miatt.


Korábban a katasztrófavédelem azt kérte: narancssárga, vagy vörös riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak, indulás előtt mindenki tájékozódjon, van-e érvényben riasztás.

Vörös riasztásnál az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak. A katasztrófavédelem ajánlja a VÉSZ nevű alkalmazás használatát, amely ingyen tölthető le mobileszközökre. Az útviszonyokról az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a sószórást az országos utakon, de szintén arra kéri az autósokat, amíg az ónos eső el nem áll, ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

The post Vörös riasztást adtak ki újra az ónos eső miatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés