:

Szerves anyagokat találtak a Marson

Szerves anyagokat találtak a Marson
  • 24.hu
  • 17 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az Amerikai Geofizikai Unió éves ülésén bejelentették, hogy szerves molekulákat találtak a marsi Jezero-kráterben – írja a ScienceAlert. A NASA Perseverance robotjának adatai alapján a mélyedés magmából alakult ki, a kráter fenekén lévő kőzetekben és porban pedig szerves anyagok is jelen vannak.

Fontos kiemelni, hogy a felfedezés még nem a marsi élet bizonyítéka, szerves molekulák ugyanis nem csak biológiai folyamatok révén keletkezhetnek.

Hasonló molekulákat egyébként már korábban is észleltek a vörös bolygón.

dottedhippo / Getty Images

A felfedezés jelentősége, hogy a marsi kőzetek képesek jól megőrizni az ilyen anyagokat, ami azt sugallja, hogy akár a biológiai maradványok is fennmaradhatnak az égitesten. Bár napjainkban az objektum kietlen, a távoli múltban rengeteg folyékony víz lehetett felszínén, és így az élet is kifejlődhetett rajta. Amennyiben egykor volt élet a bolygón, annak nyomai máig fellelhetőek lehetnek.

Luther Beegle, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint a friss adatokból megérthetik, hogy milyen körülmények között jöttek létre a szerves anyagok. Kialakulásuk pontos rekonstruálásához további elemzésekre lesz szükség.

A Perseverance idén februárban landolt a Marson, a Jezero-kráterben. A szakértők úgy gondolják, hogy a környéken egykor egy tó feküdt, a régió ezért alkalmas lehet az egykori potenciális létformák kutatására.

The post Szerves anyagokat találtak a Marson first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés