:

Demeter Szilárd szerint Parti Nagy Lajos versei ahhoz képest szarok, hogy mennyi közpénzt kap

Demeter Szilárd szerint Parti Nagy Lajos versei ahhoz képest szarok, hogy mennyi közpénzt kap
  • 24.hu
  • 09 Nov, 2021
  • Címkék: #

Demeter Szilárd az Origón reagált arra a sajtóvisszhangra, amelyet a Telexnek adott interjúja okozott. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a videóban olyan kijelentéseket tett a lapnak, hogy utálja a színházat, és a magyar irodalom 80 százalékát is kukázná.

Demeter azt írja:

?A Telex-interjúban azt nyilatkoztam: a kortárs magyar irodalom 80%-át kukáznám. Azt a Telex már nem vágta be, hogy hozzátettem: éppen ezért nem szeretek tartalmi döntéseket hozni, mert nem az én ízlésítéletem a mérvadó, de ezt is már leírtam, elmondtam kicsimilliószor. Kuratóriumok döntenek az ösztöndíjakról, könyvtámogatásokról, én látatlanban aláírom a döntéseiket, de van egy feltételem: olyan döntéseket hozzanak, amiket meg is tudnak védeni. A szám (80-20) nem véletlen: ma a Nyugatba írók kb. húsz százalékát olvassuk még, nyolcvan százalékát kirostálta az idő. Ilyen az irodalom természete.”

Az igazgató az interjúban egyetlen magyar művészt nevesített, Parti Nagy Lajost, akiről azt mondta, hogy ?tehetségéhez képest szarokat ad ki.” Szavaira reagálva több magyar író is védelmébe vette a költőt. Demeter ezzel kapcsolatban is megvédte álláspontját:

“Egyetlen szerzőt nevesítettem negatív összefüggésben. Azt mondtam (próbálom a teljes választ felidézni, nem a telexes vágott verziót):

nem az a bajom Parti Nagy Lajossal, amiket a hvg.hu-ra vagy bárhová ír, szólás- és véleményszabadság van. Hanem az a bajom Parti Nagy Lajossal, hogy a legújabb szépirodalmi alkotásai nem ütik meg az írói, költői nagyságának szintjét, szerintem szarok. Önmagában ezzel sem lenne baj, mindenki azt és úgy ír, ahogy akar, vagy éppenséggel kiszakad belőle. Csakhogy Parti Nagy Lajos a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagja. Életműve okán kap jelentős havi apanázst. A magyar adófizetőknek eddig közel 90 millió forintjába került az, hogy Parti Nagy Lajos eddigi irodalmi munkásságát jelentős magyar szerzőként másolásvédetten közzétesszük.

Az igazgató kontextusba is helyezte a 90 millió forintot: azzal hasonlította össze, hogy az egy elhunyt kortárs magyar szerző életművért 2 millió forintot szoktak fizetni az örökösöknek, a DIA-tagok által beválasztott élő magyar szerzőnek ennek évente a dupláját fizetik, mindezt közpénzből.

Kapcsolódó ?Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt? ? magyar írók reagáltak Demeter Szilárd szavaira Minősíthetetlennek és gyalázatosnak nevezték a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának nyilatkozatára.

The post Demeter Szilárd szerint Parti Nagy Lajos versei ahhoz képest szarok, hogy mennyi közpénzt kap first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés