:

Furcsa ragyogást figyeltek meg Európa felett

  • 24.hu
  • 10 Oct, 2021
  • Címkék: #

Thomas Pesquet francia asztronauta nagyon furcsa ragyogást figyelt meg Európa felett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről – írja a Futurism. Az űrhajós Twitterre is feltöltötte a róla készült képet, ami egy nagyon ritka természetes eseményt örökít meg.

?A single frame from a timelapse over #Europe, showing a transient luminous event in the upper atmosphere! We have a ??-led facility monitoring these events thanks in part to @Astro_Andreas who took the first picture of them from space! ? https://t.co/tfFS3KqYmm #MissionAlpha pic.twitter.com/XqBdJ64pBq

? Thomas Pesquet (@Thom_astro) October 7, 2021

A jelenséget tranziens fényes esemény, vagy angolul TLE ? transient luminous event névvel illetik, és akkor jelentkezik, ha magasabban villámlik a légkörben, mint egyébként szokott. Az űrhajós leírta, hogy az európai Columbus laboratórium külső részén van egy ennek megfigyelésére alkalmas eszköz.

A képet egyébként nem a francia, hanem a dán Andreas Mogensen űrhajós készítette, Pesquet csak felrakta Twitterre és Flickr-re.

Nagy Nikoletta további cikkei A csökkenő oxigén előbb-utóbb majdnem mindent megfojt a FöldönTérkép készül arról, mennyire radioaktív még CsernobilNem fizet többet a Google a klímatagadóknak

The post Furcsa ragyogást figyeltek meg Európa felett first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés