:
Breaking News

Titkolták, de megtaláltuk: Balaton-felvidéki vendégházra nyert 70 milliós állami támogatást az Echo TV volt vezetője

  • 24.hu
  • 08 Oct, 2021
  • Címkék: #

Köszönöm az érdeklődést, egyáltalán nem kívánok semmit sem nyilatkozni

? így reagált Farkas Boglárka az Echo Tv korábbi vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy milyen fejlesztésre nyert el a Magyar Turisztika Ügynökségtől (MTÜ) 2021-ben 70 millió forint egyedi szálláshely-támogatást. Farkas még azt sem volt hajlandó elárulni, hogy melyik településen építkezik, amikor pedig emlékeztettük arra, hogy nem a saját vagyonáról, hanem közpénz elköltéséről érdeklődünk, bontotta a vonalat.

Mohai Balázs / MTI Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Farkas Boglárka újságírónak, az Echo TV volt vezérigazgatójának a Várkert Bazárban 2019. március 12-én.

A Guller Zoltán vezette állami turisztikai ügynökség sem részletezte, hogy konkrétan milyen szálláshely-fejlesztési projektre ítélt meg támogatást a DSIDA2018 Kft.-nek, amelynek az elmúlt három év során egyetlen forint forgalma sem volt. Az MTÜ csak annyit közölt lapunkkal, hogy a kft. szálláshely létesítésére nyert el 70 millió forint támogatást a Kisfaludy Program keretében, de az összegből egyelőre még egy forintot sem fizettek ki.

Az egyedi támogatás

Az egyedi támogatásokat a nyilvánosság kizárásával osztogatta az MTÜ mindaddig, amíg lapunk tavaly fel nem tárta a pénzosztó rendszer létezését. E támogatások közös jellemzője, hogy ? a hazai és európai uniós gyakorlattól eltérően ? még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek. Nyomozásunk során arra jutottunk, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat célzó kérelmeket nem egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így aztán feltehetően informális csatornákon kerültek a turisztikai ügynökség asztalára. Guller Zoltán állítása szerint szakmai szempontok alapján döntenek az egyedi támogatási kérelmekről, ellenzéki városoknak mégsem jutott a többmilliárdos keretből, miközben kormányközeli emberek tömegével kapnak ad hoc segítséget. Ráadásul az igénylők fél százalékának adta a Kisfaludy Program turisztikai támogatásainak kétharmadát, köztük elsősorban a NER-bizalmasoknak. Guller korábban arról beszélt, hogy a beérkező igényekről egy szakmai grémium dönt, de az MTÜ a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítására sem adta ki ennek névsorát a 24.hu-nak, így a bíróságon próbáljuk megtudni, ki vagy kik döntenek az állami milliárdok sorsáról.

Információnk szerint az Echo TV után a pályáját a Mészáros Holding kommunikációs vezetőjeként folytató Farkas Boglárka Vászolyon álmodott meg egy Dsida Jenő-emlékházat és egy hozzá kapcsolódó vendégházat. A telket és a rajta található lerobbant épületet a tulajdoni lap szerint még 2017-ben vásárolta meg az egykori hírolvasó, aki nagy rajongója a fiatalon elhunyt erdélyi költőnek.

A 240 lakosú falu polgármesterét telefonon értük utol. ?Boglárka amit kért rendezési terv módosítást, azt vissza is vonta, úgyhogy ezzel kapcsolatban semmit nem tudok? ? mondta Rózsahegyi Tibor arra, hogy úgy tudjuk, emlékház és szálláshely is épül Vászolyon. Az építkezés mindenesetre információnk szerint már zajlik.

Augusztusban a vászolyi önkormányzat döntött a településrendezési eszközök felülvizsgálatáról. Néhány helyi viszont a helyi építési szabályzattal kapcsolatban panaszt tett a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál, a balatonfüredi főjegyzőnél és az állami főépítésznél is. Azt sérelmezik, hogy nem volt elég idejük a változtatások megismerésére és véleményezésére, ráadásul az önkormányzat nem hívott össze közmeghallgatást sem, lakossági egyeztetés nem volt.

Szeptember elején ugyan tartottak egy több mint százfős lakossági fórumot, de az nem úgy sült el, ahogy a szervezők elképzelték. Forrásunk szerint amikor a polgármester, a képviselő-testületi tagok és a főépítész megtudta, hogy felvétel készül a beszélgetésről, egyaránt úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt benne. A hátsó sorban hallgatták végig a lakosokat, de nem szóltak hozzá. Ahogy Farkas Boglárka sem, akitől így azt sem tudhatták meg az egybegyűltek, hogy hány szobás vendégház épül, és mekkora forgalomra számít.

Marjai János / 24.hu

Farkas Boglárka információnk szerint az idén kezdte el átépíteni a lerobbant épületet, annak átsorolása azonban a polgármester elmondása szerint nem történt meg. Rózsahegyi Tibor az építési szabályzat módosításával kapcsolatos kritikákra azt mondta, még nincsenek elkésve semmivel, az említett lakossági egyeztetés pedig szerinte több kárt okozott, mint hasznot. ?Teljesen alátámasztatlanul feltételeztek olyan dolgokat, amik nem úgy vannak. Sokan nem tudják, hogy vannak országos rendeletek, amiknél szigorúbb lehet egy önkormányzat, de eltérni tőlük nem lehet? ? mondta.

The post Titkolták, de megtaláltuk: Balaton-felvidéki vendégházra nyert 70 milliós állami támogatást az Echo TV volt vezetője first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés