:

Tévésorozat készül az Angliában megmérgezett orosz kémről

  • 24.hu
  • 01 Oct, 2021
  • Címkék: #

Az egykori orosz hírszerző, az ország kormányával szembeforduló, majd 2000-ben Londonba emigráló, a brit MI6 ügynökévé vált Alekszandr Litvinyenkót 2006 novemberében egy hatalmas adag 210-es polóniumizotóppal ölték meg: a sugárzó anyagot a teájába tették.

A tizenöt évvel ezelőtti esetet azóta is többször vizsgálták, elmarasztalva az orosz felet. Erre a következtetésre jutott szeptember közepén a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága is, ami kijelentette: egyértelműen Oroszország a felelős a korábbi kém haláláért, sőt, megalapozottnak találták a feltételezést, miszerint

a gyilkos anyagot épp a vele teázó két korábbi ügynöktársa, Andrej Lugovoj és Dimitrij Kovtun csempészte az italába.

Az orosz vezetés továbbra is tagadja, hogy közük lenne a mérgezés után még huszonkét napot élt Litvinyenkoval történtekhez:

A bonyolult esetet most a brit ITV egy négyrészes minisorozatban dolgozza fel ? derítette ki a Deadline. A Litvinenko főszerepében az itthon leginkább a Doctor Who címszereplőjeként, illetve a Good Omens Crowleyjaként ismert skót színész, David Tennant tűnik majd fel, feleségét, Marinát pedig a tornászként indult, ma táncosként és színésznőként is aktív Margarita Levijeva alakítja majd.

A drámát a Lupint is jegyző páros egyik fele, George Kay jegyzi, középpontjában pedig az özvegy bátor harca áll majd, aminek célja, hogy a brit kormány ne csak felismerje, de beszéljen is arról, hogy férje halála az orosz állam, sőt, egyenesen Vlagyimir Putyin lelkén szárad.

The post Tévésorozat készül az Angliában megmérgezett orosz kémről first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés